Belgische Anita wordt Opgenomen heet ‘Alloo in de Psychiatrie’

Facebooktwitterlinkedinmail

Luk Alloo, psychiatrie

10 maart 2016 – Gemiddeld 753.000 kijkers – goed voor een marktaandeel van 39,2% (VVA 18-54, live +5) – stapten vorige week samen met Luk Alloo binnen in Psychiatrisch Centrum Caritas. Daar werden de muren rond de psychiatrie doorbroken en praatte Luk open met verschillende patiënten. Vanavond om 21.50 uur bij VTM.

België is wereldwijd één van de koplopers in het opnemen van patiënten in psychiatrische instellingen. Luk Alloo liep twee jaar lang mee in een Vlaamse instelling en sprak er heel open en zonder taboes met dertig patiënten. In Alloo in de Psychiatrie belicht hij de verhalen van mannen en vrouwen die 1, 5, 10, 20 jaar en langer in de psychiatrie verblijven na een burn-out, een depressie, een psychose of een neurose.

In de periode tussen mei 2014 en maart 2016 portretteerde Luk Alloo dertig psychiatrische patiënten in het Psychiatrisch Centrum Caritas van Melle. Stuk voor stuk mensen met psychiatrische kwetsbaarheden die ondersteund, verzorgd en behandeld worden om ooit terug een stap te zetten in de maatschappij. De getuigen spreken heel eerlijk over hun ziektebeeld, de impact van de aandoening op hun leven, de gevolgen voor de verhoudingen met hun familie en werk, de inzichten en de toekomst. In Alloo in de Psychiatrie wordt het taboe doorbroken

Op donderdag 10 maart volgt hij Ilse, Evelien en Jan op therapie. Luk maakt ook kennis met Maarten, een patiënt met een dwangneurose.

Jan kreeg een hersenaandoening na een fysieke inspanning. Sindsdien is hij halfzijdig verlamd en heeft hij alles opnieuw moeten aanleren. ‘Ik was vroeger een actieve vertegenwoordiger en volg nu dagelijks kine om mijn lichaam optimaal te onderhouden’, vertelt hij. ‘Ik kon niet meer praten en was volledig op anderen aangewezen. Ik heb meermaals overwogen om uit het leven te stappen en daarom heb ik psychiatrische begeleiding nodig.’ Luk Alloo volgt Jan tijdens de kinesitherapie. Daar maakt hij ook kennis met Bjorn. Hij liep bij een werkongeval twee hersenletsels op. ‘Ik raakte verlamd en kreeg het psychisch heel moeilijk’, vertrouwt hij Luk toe. ‘Ik ben agressief geworden omdat ik nooit meer als vanouds zal functioneren. Daarom word ik nu psychiatrisch bijgestaan.’

Tijdens de kooktherapie leert Luk nieuwe patiënten kennen. Allen hebben ze een specifieke aandoening. Erwin heeft een zware vorm van epilepsie, Tina werd aangereden, zit in een rolstoel en heeft psychiatrische zorgen nodig. ‘Samen in groep therapie volgen werkt angsten, depressies en gezondheidsproblemen tegen. Positieve activiteiten krikken het zelfvertrouwen op en doorbreken de negatieve spiraal’, besluit Luk Alloo.

Ilse heeft een dissociatieproblematiek. Zij creëert door traumatische ervaringen onbewust nieuwe persoonlijkheidsdelen. Vandaag volgt ze hippotherapie. Tussen de paarden wordt Ilse een totaal ander mens. ‘Door de paarden word ik rustig en assertiever. Door de therapie kan ik mij voorbereiden op het leven straks buiten de psychiatrie.’

Evelien lijdt aan een dissociatieve identiteitsstoornis, vroeger bekend als het meervoudig persoonlijkheidssyndroom. Ze laat in haar hart kijken tijdens de gesprekstherapie, waar ze een kunstwerk moet beschrijven dat haar raakt. Evelien kiest voor een rustgevende mysterieuze foto. ‘Ik word depressief van die zwartgallige foto’, reageert lotgenote Ilse.

Luk ontmoet ook Maarten, een jongeman die na drugsgebruik psychoses kreeg. ‘Het was het allemaal niet waard. Achteraf bekeken heb ik de verkeerde keuzes gemaakt. Ik heb momenteel een dwangneurose, een soort obsessief handelen. Ik wil uitsluitend perfectie en structuur in mijn leven. Alleen als alles netjes in orde staat, kom ik innerlijk tot rust’, vertelt hij openlijk in ‘Alloo in de Psychiatrie’.

‘Alloo in de Psychiatrie’, donderdag 10 maart om 21.50 uur op VTM.

Bekijk hier fragmenten en uitzendingen

Bron: tv-visie.be / vtm.be

Dit bericht is 3149 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail