Arnt Schellekens benoemd tot hoogleraar Verslaving en Psychiatrie aan Radboud Universiteit

Facebooktwitterlinkedinmail

2 maart 2020 – Arnt Schellekens is met ingang van 1 januari 2020 benoemd tot hoogleraar Verslaving en Psychiatrie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc.

Arnt Schellekens (Loon op Zand, 1977) studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit en behaalde in 2003 cum laude zijn master geneeskunde. Hij specialiseerde zich tot psychiater en promoveerde in 2011 op onderzoek naar alcoholverslaving, met name de relatie tussen genetische en omgevingsfactoren.

Sinds 2012 is Arnt Schellekens als psychiater werkzaam in het Radboudumc, waar hij zich specialiseerde in de verslaving en waar hij vanaf 2017 hoofd is van de medisch-psychiatrische opnameafdeling.

Hij onderzoekt neurobiologische en psychologische mechanismen die bijdragen aan verslaving en hoopt een verklaring te vinden voor het gegeven dat patiënten met verslavingsgedrag vaak ook lijden aan andere psychiatrische stoornissen (bijvoorbeeld ADHD en depressie) of omgekeerd. Zijn uiteindelijk doel is om met deze inzichten effectievere behandelingsstrategieën te ontwikkelen.

Spilfunctie in verslavingsonderzoek
Schellekens werkte tijdens zijn opleiding tot psychiater onder meer aan hiv/aids-onderzoek in Bandung, Indonesië. Naast psychiater in het Radboudumc is hij tevens onderzoeker binnen het Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en Gedrag en postdoctoraal onderzoeker bij het Nijmegen Institute for Scientist Practitioners in Addiction (NISPA), waarvan hij sinds 2015 ook wetenschappelijk directeur is.

Door de combinatie van zijn klinische werk, wetenschappelijk onderzoek en zijn posities bij het NISPA, vervult Schellekens een spilfunctie in de samenwerking met verslavingszorgfaciliteiten, en met neurowetenschappelijke collega’s van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour en gedragswetenschappers van het Behavioral Science Institute (BSI).

Verslavingsonderwijs
Arnt Schellekens heeft het verslavingsonderwijs een belangrijke plek gegeven in het geneeskundecurriculum, is hoofddocent van de landelijke opleiding tot verslavingsarts en coördinator van de landelijke opleiding verslavingspsychiatrie.

Bron: ru.nl

Dit bericht is 2264 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail