Angst voor zwemmen in natuurwater

Facebooktwitterlinkedinmail

24 augustus 2020 – Nu de zwembaden door de corona-maatregelen zijn gesloten moeten we eerder onze verkoeling zoeken in natuurwater zoals de zee, een meertje of zelfs de grachten in de stad. Maar voor sommige mensen is dat een probleem, zij hebben een fobie voor natuurwater, zo meldt NU.nl 

Thalassofobie is de angst voor de zee of oceaan. Bathofobie is de angst voor de diepte van het water. Hoewel deze angsten geen officiële DSM-kwalificatie hebben, komen zij vaak voor. Deze fobieën hebben een overeenkomst: angst voor wat er onder het water zit.

In extreme gevallen durven mensen niet in de buurt van open water te komen maar de meeste mensen met deze fobieën durven niet te zwemmen in natuurwater wat niet helder is.   Niet weten wat er zich allemaal onder water bevindt kan angstig maken. Dit is een normale reactie op gevaar.   Waarom sommige mensen dit in extreme mate hebben is niet bekend. In een enkel geval is het veroorzaakt door een traumatische ervaring maar bij veel mensen met deze fobie is de oorzaak onduidelijk.

Deze fobieën zijn goed te behandelen met een combinatie van exposure en medicatie.

Bron en uitgebreid artikel op NU.nl 

 

Dit bericht is 16395 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail