75.000 patiënten met psychose krijgen onvoldoende zorg

Facebooktwitterlinkedinmail

31 mei 2019 – Drie kwart van de in totaal bijna honderdduizend patiënten met een psychose in Nederland krijgt niet de psychotherapie die zij volgens specialisten nodig hebben. Ook medicatie wordt niet volgens de voorgeschreven richtlijnen verstrekt, schrijft de Volkskrant op basis van een vrijdag verschenen rapport ‘Praten naast pillen’, zo meldt NU.nl.

Aan het onderzoek hebben negentien GGZ-instellingen meegewerkt, die 24.000 patiënten met psychotische stoornissen vertegenwoordigen.

Er zouden te weinig behandelaars zijn om elke patiënt met nee psychose  van psychotherapie te voorzien. Daarnaast is een deel van de groep huidige psychologen afgeschrikt door de “complexe problemen” van de patiënten.

Volgens klinisch psycholoog en onderzoeker vaan de Vrije Universiteit Amsterdam David van den Berg kan het gebrek aan behandeling problemen opleveren in de samenleving, omdat veel patiënten niet in een kliniek, maar thuis wonen. Dat maakt hen kwetsbaarder. De groep valt daarnaast incidenteel onschuldigen aan en is zelf ook vaker slachtoffer van geweld.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis wil in gesprek met ggz-bestuurders over de kwestie.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 4274 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail