18 juli 2021 – Op maandag 4 oktober van 12.30 tot 13.15 uur organiseert het NIPA samen met de Parnassia Groep de tweede editie van het NIPA-lunchwebinar. Tatiana Brandsma, gz-psycholoog, orthopedagoog en manager Zorg bij Sarr Autisme Rotterdam, gaat in op het herkennen van genderidentiteitsvraagstukken bij cliënten met autisme. Het lunchwebinar is gratis voor NIPA-leden.
De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor de samenhang tussen autisme en genderdysforie (GD). Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met autisme meer gendervariantie laten zien dan mensen zonder autisme (de Vries et al., 2010; Strang et al., 2014; Shumer et al., 2015; van der Miesen et al., 2016). Van alle jongeren die zich bij het Genderteam van het VUMC aanmelden heeft circa 8% naast genderdysforie ook een diagnose autisme (Balleur-van Rijn & de Vries, 2014).
Door de moeilijkheden passend bij autisme (beperkte sociale vaardigheden, problemen op het gebied van informatieverwerking en moeite met veranderingen) lijkt de reguliere GD-behandeling niet voldoende toegerust voor deze specifieke doelgroep. Het blijkt noodzakelijk om zowel op het gebied van GD als van autisme expertise te hebben om goede diagnostiek, behandeling en begeleiding vorm te geven. Echter de wachtlijsten bij zowel autisme-expertiseteams als genderteams zijn lang. Daarom zijn er verschillende initiatieven om expertise bij hulpverleners op beide vlakken te vergroten.
In dit NIPA-lunchwebinar doen we daar ook een aanzet toe. Tatiana Brandsma zal ingaan op het herkennen van genderidentiteitsvraagstukken bij cliënten met autisme. Wat kun je zelf doen (op vlak van diagnostiek en behandeling)? Wanneer schakel je een expert in? Ook worden enkele praktische handvatten geven met betrekking tot bejegening en wordt aangeven waar meer informatie of hulp te vinden is voor deze doelgroep. De focus ligt op jongeren en jongvolwassenen.
Voor wie?
Het webinar is voor geïnteresseerde (ervaringsdeskundige) medewerkers werkzaam bij een van de zes NIPA-leden (Altrecht, GGZ-NHN, GGZ Rivierduinen, Lentis, Lister en de Parnassia Groep). Ook medewerkers die niet (veel) met mensen met autisme werken, zijn van harte welkom.
Aanmelden
Het lunchwebinar is gratis en alléén toegankelijk voor medewerkers werkzaam bij NIPA-leden. Aanmelden kan door een e-mail te sturen nipa@kcphrenos.nl met daarin:
- naam
- functie
- organisatie waar je werkt
- e-mail waarop je de link naar de bijeenkomst wilt ontvangen
Bron: kenniscentrumphrenos.nl
Dit bericht is 1948 keer gelezen.