4 mei 2018: herdenking vergeten slachtoffers psychiatrie en gehandicaptenzorg

Facebooktwitterlinkedinmail

3 mei 2018 – In heel Nederland gedenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat is ook het moment om stil te staan bij de vergeten slachtoffers van de psychiatrie en gehandicaptenzorg. Dit gebeurt onder meer in Apeldoorn, Den Haag en Zuidlaren.

Psychiatrische patiënten en mensen met een beperking zijn in de oorlog in bovenmatige aantallen overleden onder erbarmelijke omstandigheden. In nazi-Duitsland en in bezet gebied in Oost-Europa vonden meer dan 200.000 mensen met een beperking of psychiatrische ziekte de dood. Door vooropgezet beleid. In andere landen – waaronder Nederland – stierven veel patiënten door ondervoeding, verwaarlozing en gedwongen verplaatsing.

‘Meer onderzoek en dus meer bekendheid over het lot van psychiatrische patiënten in de Tweede Wereldoorlog is nodig. Het is belangrijk dat zij een plek krijgen in het collectieve geheugen van ons land. Want ieder mens is uniek en het waard op gekend te worden.We moeten deze periode koesteren als een gevaarlijke herinnering en voorkómen dat we deze fouten opnieuw maken. Vergeten is een luxe die we ons niet kunnen veroorloven.’
Jacobine Geel, voorzitter GGZ Nederland

NIOD en Stichting vergeten slachtoffers
Diepgravend, landelijk onderzoek is nodig naar de omstandigheden in de psychiatrie en gehandicaptenzorg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies zal dat doen. De stichting Vergeten slachtoffers vraagt daarvoor aandacht door op 4 mei om 08.00 uur ’s ochtends hernieuwd live te gaan met de website www.vergetenslachtoffers.nl. Deze website informeert over het lot van mensen met een beperking of psychische problematiek tijdens de Tweede Wereldoorlog en over onderzoek daarnaar. GGZ Nederland en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en tal van zorginstellingen ondersteunen de stichting Vergeten slachtoffers.

‘Het is mijn grote wens dat dit onderzoek resulteert in stevige verankering van de missies van instellingen voor gehandicaptenzorg en ggz. Wie fouten uit het verleden onder ogen durft te zien, recht doet aan levens van mensen die aan de zorgen van rechtsvoorgangers waren toevertrouwd en wil inzien wat de impact is voor de beroepshouding van zorgbestuurders, artsen en andere zorgprofessionals die toont karakter en werpt bressen op tegen tijden van schaarste. Want wie garandeert ons dat dit niet nogmaals zal gebeuren?’
Femke Halsema, voorzitter VGN

Op een aantal plaatsen in Nederland zijn inmiddels monumenten en gedenkplaatsen voor vergeten slachtoffers. Onder meer in:

  • Apeldoorn, ’s Heerenloo, Het Apeldoornse Bosch
  • Den Dolder, Willem Arntsz Hoeve
  • Den Haag, Parnassia (Ramaer-kliniek Rosenburg)
  • Franeker, Psychiatrisch Ziekenhuis/GGZ Friesland
  • Medemblik, voormalig Provinciaal Ziekenhuis voor mannelijke psychiatrische patiënten
  • Wagenborgen, Groot-Bronswijk, Akeleistraat
  • Wolfheze
  • Zuidlaren, Evacuatiemonument Dennenoord

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 5096 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail