20 jaar onderzoek toont aan; cannabis even verslavend als heroïne

Facebooktwitterlinkedinmail
cannabis
Cannabis is even verslavend als heroïne en alcohol. Dit blijkt uit een van de grootste studies naar de effecten van cannabisgebruik. Weinig van de cannabisgebruikers kunnen meer dan een half jaar van de drug afblijven, zelfs na behandeling. “Cannabis wordt te vaak ten onrechte beschouwd als veilige drug,” aldus de onderzoekers. Zo lezen wij in de Telegraaf.
Het onderzoek werd uitgevoerd door vooraanstaand verslavingsexpert Wayne Hall. Hij keek gedurende het 20 jaar durende Britse onderzoek naar de effecten van cannabis. Hall linkt een groot aantal schadelijke neveneffecten aan het gebruik van de drug. Psychische aandoeningen, slechte schoolresultaten en verminderde rijvaardigheid worden door de verslavingsexpert allemaal gelinkt aan cannabis.
Hall concludeert dat;
  • Een op de zes tieners die regelmatig cannabis rookt, hieraan verslaafd is. Net als een op de tien volwassen gebruikers.
  • Cannabis het risico op psychoses en schizofrenie verdubbelt en gepaard gaat met ontwenningsverschijnselen zoals angst, slapeloosheid, verlies van eetlust en depressie. 
  • Rijden na het roken van cannabis de kans op een auto-ongeluk verdubbelt. Een risico dat nog hoger wordt als je er ook nog eens een borreltje naast drinkt.
  • Cannabisgebruikers doen het een stuk slechter op school. Veelvoudig gebruik tijdens de adolescentie lijkt de intellectuele ontwikkeling te vertragen.
  • Evenveel tieners cannabis roken als sigaretten.
Hall: “Het punt dat ik probeer te maken, is dat mensen ernstig in de problemen kunnen komen door het gebruik van cannabis. Zeker als ze het gedurende een langere periode dagelijks gebruiken. Zware gebruikers ervaren zelfs de zelfde ontwenningsverschijnselen als alcohol- en heroïneverslaafden. Cannabis wordt te vaak ten onrechte beschouwd als veilige drug”.

Dit bericht is 27592 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail