1 februari 2018 – Pesten op kantoor heeft echter zeer zwaar wegende gevolgen. 200 zelfmoorden per jaar zijn direct te herleiden naar pesten op het werk. Uit het onderzoek (uitgezet door IPSOS) blijkt echter dat bedrijven te vaak weinig tot geen aandacht aan dit probleem besteden. Van de respondenten gaf 1/3 namelijk aan dat hun werkgever geen enkele maatregel heeft getroffen om pesten op kantoor bespreekbaar te maken.
1 op de 10 werknemers is slachtoffer van pesten of je nou vanaf de fabrieksvloer, of vanuit een bureaustoel je werk doet. Zo liet ons onderzoek zien dat de 18-34-jarigen vrijwel even vaak aangeven gepest te worden (9%) als 50-plussers (12%), en zijn ook de verschillen tussen lager-opgeleiden (12%) en hoger-opgeleiden (10%) en mannen (10%) en vrouwen (11%) miniem
Pesten is een sociaal probleem. Waar de omstanders vaak snel wat aan kunnen doen. Maar collega’s zijn bang om het volgende slachtoffer te worden, bang voor negatieve gevolgen voor hun carrière, etc.
TABOE
Er ligt nog een groot taboe op pesten op de werkvloer: “Op kantoor werken ‘professionals’ en bedrijven vinden het moeilijk om onder ogen te zien dat hun professionele medewerkers elkaar zouden kunnen pesten”, zegt Laura Willemse van Pesten op de Werkvloer. “Werkstress is bijvoorbeeld ook een probleem dat op kantoren voorkomt, maar daar wordt gemakkelijker over gepraat. Hard werken is namelijk een goede intentie. Pesten daarentegen wordt geassocieerd met kinderlijk gedrag.”
Voor ons reden genoeg voor een onderzoek om meer informatie te winnen en het probleem aan te kaarten. Daaruit bleek onder andere dat:
- 26% van de respondenten kaart pesten niet aan als ze denken dat ze situatie niet goed kunnen inschatten
- 10% van de werknemers geeft aan slachtoffer te zijn van pestgedrag
- 77% van de respondenten herkent pesten alsnog niet als probleem op kantoor
Lees hier alles over de bevindingen: http://blog.vikingdirect.nl/pesten-op-kantoor-onderzoek/
Bron: persbericht
Dit bericht is 8044 keer gelezen.