Zoektocht naar aanpak om gebruik van uitgaansdrugs te verminderen

Facebooktwitterlinkedinmail

1 mei 2019 – Een onderzoek- en ontwikkeltraject moet niet-gebruik van drugs gaan stimuleren en het moment van het eerste gebruik uitstellen of voorkomen. Daarmee sluit het Trimbos-instituut aan bij de wens van het ministerie van Volksgezondheid om tot een vernieuwende aanpak te komen om te voorkomen dat jongeren beginnen met het gebruik van uitgaansdrugs.

In de onlangs verschenen drugsbeleidbrief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer, omschrijft het ministerie op welke manieren ze het drugsgebruik in Nederland verder wil terugdringen. Eén van de genoemde manieren is ‘een vernieuwende aanpak om te voorkomen dat jongeren beginnen met drugsgebruik.’

In dat kader zijn we gestart met een onderzoek- en ontwikkeltraject. Het doel is het niet-gebruik van drugs te stimuleren en het moment van het eerste gebruik uit te stellen of te voorkomen.

Vooronderzoek

De eerste stap is om erachter te komen welke factoren samenhangen met het niet-gebruiken van drugs en met (de verleiding tot) het eerste gebruik van drugs. Daarom voeren we op dit moment een vooronderzoek uit dat bestaat uit een literatuurverkenning.

Na deze verkenning speelt informatie vanuit de doelgroep, van jongeren mét en zonder eerste gebruikservaring met drugs, een belangrijke rol om erachter te komen welke factoren beslissend zijn bij (niet) beginnen met drugsgebruik.

Zo worden op dit moment jongeren die geen drugs gebruiken maar die wél in aanraking komen met drugs tijdens het uitgaan opgeroepen om hun ervaring te delen. Daarnaast raadplegen we experts op het gebied van drugspreventie.

Conceptinterventies

Een uniek onderdeel binnen dit project is de uitgebreide ontwikkel- en testfase die volgt op het vooronderzoek. We ontwikkelen meerdere conceptinterventies die we testen op jongeren.

Op basis van de resultaten besluiten we óf en zo ja welke interventie geschikt is voor verdere ontwikkeling. Het vooronderzoek, het ontwikkelen en het testen van de conceptinterventies duurt maximaal 2,5 jaar. Van belang is om na deze fases de doorontwikkeling van het concept te combineren met een pilotstudie om de implementatie en de effectiviteit van de interventie te onderzoeken.

Quick scan maatregelen om het gebruik van uitgaansdrugs te verminderen
naar het bereik en gebruik van maatregelen om het gebruik van uitgaansdrugs te verminderen

 

 

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 2454 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail