Ziek melden tijdens de vakantie doen we niet vaak

Facebooktwitterlinkedinmail

14 januari 2023  – Na een tijd hard werken eindelijk vakantie en dan word je ziek. Volgens de wet mogen werknemers zich dan ziek melden bij hun werkgever, waardoor hun vakantiedagen worden omgezet in ziektedagen. Dan kunnen ze later alsnog die vakantiedagen gebruiken. Maar lang niet iedereen meldt zich ook ziek tijdens een vakantie.

Arboned, dat de ziektemeldingen van allerlei bedrijven verwerkt, ziet namelijk dat het aantal verzuimmeldingen in vakantieperiodes vrijwel altijd lager is. “In de kerstvakantie zagen we bijvoorbeeld het aantal verzuimmeldingen flink dalen. Tegelijk laten RIVM-cijfers zien dat er nog steeds sprake was van een griepgolf. De logische verklaring lijkt dus dat medewerkers zich tijdens vakantie minder snel ziek melden.”

De NOS bericht gisteren over ziek melden tijdens de vakantie. Veel mensen weten niet dat zij zich volgens de wet dan ziek mogen melden bij hun werkgever. Jan Machek, psycholoog bij ArboNed benadrukt in het bericht de positieve functie van vakantie om weer op te laden. Ook Jurriaan Penders, directeur medische zaken bij HumanCapitalCare (net als ArboNed onderdeel van HumanTotalCare), licht dit toe in het Radio 1 Journaal.

Jurriaan Penders: “Als je tijdens je vakantie voor het grootste deel ziek bent, dan mist de vakantie die positieve functie. Ziek melden is in dat geval logisch en passend want het opladen komt in het gedrang. Ben je kortdurend ziek tijdens je vakantie, zoals een middagje of een dagje, dan hoeft dit niet direct een probleem te zijn. Het is goed dat de werkgever en medewerker hierover in dialoog zijn over de juiste balans.”

Luister het radiofragment terug (rond 6.39 uur)
Lees hier het artikel op NOS.nl

Meer weten?

Lees het artikel van ArboNed:  Verzuim en vakantie, hoe zit het?

Bron: nos.nl / arboned.nl

Dit bericht is 1185 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail