Yoga op voorschrift van de dokter tegen depressie en angst?

Facebooktwitterlinkedinmail

5 februari 2020 – Wetenschappelijke studies suggereerden al dat yoga een middel kon zijn om de symptomen van depressie en angst te verminderen. Nu levert een nieuw onderzoek het bewijs dat yoga- en ademhalingsoefeningen de angst- en depressieklachten op zowel de korte termijn als op de langere termijn kunnen verminderen ongeacht de intensiteit.

Deze bevindingen, online gepubliceerd in het Journal of Psychiatric Practice, suggereren dat yoga een nuttige aanvullende behandeling kan zijn voor klinische depressie of depressieve stoornis.

Een groep van 30 klinisch depressieve patiënten werd willekeurig verdeeld in twee groepen. Beide groepen hielden zich bezig met yoga en ademhalingsoefeningen met als enige verschil het aantal instructie- en thuissessies waaraan elke groep deelnam. Gedurende drie maanden bracht de groep met hoge dosis (HDG) 123 uur in sessies door, terwijl de groep met lage dosis (LDG) 87 uur doorbracht.

De resultaten toonden aan dat binnen een maand de slaapkwaliteit van beide groepen aanzienlijk verbeterde. Rust, positiviteit, lichamelijke uitputting en symptomen van angst en depressie aanzienlijk verbeterd in beide groepen, zoals gemeten door verschillende gevalideerde klinische schalen

“Zie het op deze manier, we geven medicijnen in verschillende doses om hun effecten op het lichaam in verschillende mate te beïnvloeden. Hier hebben we hetzelfde principe verkend, maar yoga gebruikt. We noemen dat een doseringsonderzoek. Eerdere yoga- en depressiestudies hebben zich hier niet echt diep in verdiept ”, aldus Chris Streeter, universitair hoofddocent psychiatrie. “Het leveren van evidence-based gegevens is nuttig om meer mensen ertoe te brengen yoga te proberen. ”

Depressie wordt behandeld met onder andere cognitieve gedragstherapie en medicatie. Onderzoek heeft aangetoond dat het combineren van therapie en medicatie meer succes heeft dan beide behandelingen alleen. Hoewel studies met meer deelnemers nuttig zouden zijn om de voordelen ervan verder te onderzoeken, geeft deze kleine studie aan dat het toevoegen van yoga aan  de basisbehandeling nuttig kan zijn.

Bron: bumc.bu.edu

Dit bericht is 21987 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail