Wvggz zorgt voor chaos: NVvP vraagt ministeries om snelle reparatie

Facebooktwitterlinkedinmail

19 februari 2020 – De NVvP heeft van staatsecretaris Paul Blokhuis een brief ontvangen over de uitvoerbaarheid van de Wvggz. Hierin herhaalt hij zijn eerdere toezegging om niet te wachten met reparatiewetgeving tot de evaluatie van de wet.

Blokhuis kan de formele wetgevingsprocedure en adviesmomenten niet inkorten, wel neemt hij onze suggestie in beraad om voor de meest spoedeisende kwesties te kijken naar een snellere mogelijkheid voor reparatiewetgeving.

Ambtenaren van VWS hebben aangegeven dat reparatiewetgeving op z’n vroegst op 1 juli 2021 inwerking kan treden. Dit bericht stelde ons zeer teleur, omdat de meldingen die wij van psychiaters ontvangen een chaos schetsen; de nieuwe wet overspoelt Geneesheer-Directeuren en psychiaters met complexe procedures, onuitvoerbare termijnen, onzinnige informatie- en overlegverplichtingen en bovendien een grote hoeveelheid aan brieven die te complex zijn en onnodig vaak verstuurd moeten worden. En het ergste; dit leidt niet tot betere zorg voor onze patiënten, integendeel.

De NVvP stuurde een brief aan de bewindspersonen van VWS en J&V, met de boodschap dat het water de psychiaters nu al aan de lippen staat en de situatie onhoudbaar is. Vereenvoudiging van de wet is binnen een half jaar noodzakelijk, zodat de knelpunten in 2020 aangepakt worden. In de brief geeft de NVvP aan dat de onrust in de achterban groot is en de actiebereidheid alsmaar toeneemt. De brief bevat ook een lijst met knelpunten uit de praktijk, inclusief voorstellen om de Wvggz te repareren.

De NVvP blijft strijden voor een uitvoerbare wet. Het is onacceptabel dat psychiaters nog 1,5 jaar op deze manier door moeten, met slechtere zorg voor patiënten tot gevolg. De NVvP is zich aan het beraden op concrete acties. Hier betrekken we de FMS en de LAD bij. Heeft u een goed idee voor te ondernemen acties? Laat het ons weten via wvggz@nvvp.net.

Bron: nvvp.net

Dit bericht is 2986 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail