What’s wrong with me? Gezichten achter de DSM


Facebooktwitterlinkedinmail

20 november 2018 – Met één vraag What is wrong with me? nodigde psycholoog Vittorio Busato mensen uit om in eigen woorden te vertellen wat er met hen mis zou zijn. Fotograaf Peter Valckx maakte prachtige zwartwit foto’s en geeft velen van hen daarmee letterlijk een gezicht. Vijftig confronterende en ontroerende portretten in woord en beeld.

De laatste editie van de DSM, hét naslagwerk op het gebied van psychopathologie, bevat zo’n vierhonderd psychiatrische aandoeningen. Die zijn gegroepeerd onder twintig brede, overkoepelende noemers zoals Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen, Angststoornissen en Persoonlijkheidsstoornissen. Met zo’n twaalfhonderd pagina’s is de DSM-5 een kloek boek dat leidend voor de klinische praktijk is. Door de DSM kunnen zorgprofessionals in een wetenschappelijk onderbouwde, gemeenschappelijke vaktaal met elkaar communiceren. Maar hoe praten mensen met een toegekende psychische stoornis daar eigenlijk zélf over?

Een diagnose of classificatie is een hypothese, vooral ook een zoektocht zoals menig monoloog in dit boek illustreert, zeker als er toediening van de juiste (dosering) psychofarmaca in het spel is. Zo’n hypothese kan juist zijn of onjuist, en wellicht bijstelling behoeven over de tijd. Heeft een diagnose een houdbaarheidsdatum? Kun je van een psychiatrische aandoening genezen, zoals een gebroken been of kanker over kunnen zijn? Of draag je een toegekend DSM-label de rest van je leven met je mee? Zoals Barry van der Rijt de absoluutheid van zijn diagnose vreest: ‘Eens ADHD, altijd ADHD, met alle gevolgen van dien. Maar ik wil me ooit laten de-diagnosticeren. Ik ga dan als kunstwerk dat hele traject weer in, in de hoop dat er uitkomt dat ik geen ADHD meer heb!’

Een boek vol openhartige verhalen en indringende foto’s die samen de mensen achter de labels laten zien. Een boek dat je laat beseffen dat het verschil tussen ‘normaal’ en niet-normaal vaak eigenlijk niet zo heel groot is. Een boek dat je laat nadenken: is er misschien ook iets mis met mij?

What’s wrong with me? -gezichten achter de DSM


Vittorio Busato & Peter Valckx
€29,95 | 288 pagina’s| ISBN 978 94 92297 18 1
Te bestellen via www.hogrefe.nl of de boekhandel

Link: https://www.hogrefe.nl/shop/what-s-wrong-with-me-89282.html 

Dit bericht is 7275 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail