Wet Verplichte GGZ zorgt mogelijk voor onveilige situaties in de reguliere GGZ

Facebooktwitterlinkedinmail

23 juli 2020  – De Wet Verplichte GGZ die ervoor moet zorgen dat daders van een misdrijf naar een reguliere ggz-instelling doorgestuurd kunnen worden, zorgt voor onveiligheid in de klinieken. Dit beeld schetsen deskundigen in gesprek met het journalistieke platform Investico, zo meldt NU.nl

Sinds het begin van dit jaar kunnen rechters daders doorsturen naar een reguliere ggz-kliniek als er sprake is van een psychische aandoening. Dit zou tot gevaarlijke situaties kunnen leiden en in een enkel geval heeft deze aanpassing al geleid tot geweld op een afdeling.

Nieuw aan de Wet Verplichte GGZ is onder meer dat de rechter in een strafzaak aan een verdachte  verplichte zorg kan opleggen in een ggz-kliniek. Tot dit jaar kon dit alleen wanneer de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar was. De patiënt kwam dan terecht bij de forensische ggz, en niet – zoals nu – bij de reguliere ggz-instelling.

Volgens onder meer de Nederlandse Vereniging voor Psychiaters (NVvP) zijn de reguliere ggz-instellingen helemaal niet uitgerust om deze doelgroep te behandelen. Binnen de reguliere ggz is de behandeling niet gericht is op vermindering van recidive (herhaling van een misdrijf). Het behandelen van de psychische aandoening staat namelijk centraal.

Bron: nu.nl

 

Dit bericht is 2298 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail