Werkbezoek de Nederlandse ggz aan Youz over gezinsgericht werken

Facebooktwitterlinkedinmail

10 maart 2023 –  Op maandag 4 maart brachten acht collega’s van de Nederlandse ggz een interessant bezoek aan Youz in Den Haag, waaronder voorzitter Ruth Peetoom. Hierbij het verslag dat door Youz is opgesteld. Het doel van dit werkbezoek was te zien hoe in de praktijk vorm wordt gegeven aan gezinsgericht werken, een belangrijk onderwerp uit de Hervormingsagenda Jeugd. Nadruk in het programma lag op de gezinsgerichte aanpak van Parnassia Groep en de preventie binnen Youz.

Ruth Peetoom (voorzitter), Nellieke de Koning (bestuurslid portefeuille Gezond Opgroeien), Jeroen Pepers (directeur) en 4 collega’s uit het team Jeugd van de Nederlandse ggz werden rondgeleid en kregen uitleg over de klinieken van de Dr. van Welylaan. De gezamenlijke koffie en lunch werd verzorgd door jongeren van Koffie to Youz (een koffiecorner gerund voor en door jongeren). Daarnaast kregen zij informatie over de preventie-aanpak van Youz in Haaglanden, de brede intake van project Gezin in beeld en Beter Thuis.

Gesproken werd over het gezinsgericht werken binnen Youz. Tijdens de gesprekken werd duidelijk dat de focus is verschoven van het individuele kind naar het gezin als geheel. Er is niet alleen verbinding in de aanpak van jeugd-ggz en volwassen-ggz, maar ook expertise toegevoegd op het gebied van licht verstandelijke beperking door de intensieve samenwerking met Ipse de Bruggen. Bovendien viel het bezoek op dat er samenwerking is met Reakt voor begeleiding van ouders bij sociale contacten, wonen, werken en financiën en met de gemeente op het gebied van bijvoorbeeld schuldaanpak en huisvesting.

De collega’s van de Nederlandse ggz waren buitengewoon enthousiast over het veelzijdige werkbezoek. Zij gaven aan dat ze vanuit diverse perspectieven en met verschillende kennisgebieden informatie hebben ontvangen over de gezinsgerichte aanpak van Youz. Vooral de bevlogenheid en het enthousiasme van onze collega’s werden opgemerkt. Het bezoek krijgt een vervolg doordat de informatie en kennis door de Nederlandse ggz wordt gedeeld binnen het netwerk en door de mensen van Youz te verbinden met andere organisaties.

Bron: denederlandseggz.nl

Dit bericht is 788 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail