Wat je zelf kunt doen om corona buiten de deur te houden?

Facebooktwitterlinkedinmail

30 oktober 2020 – Het kan niemand ontgaan zijn dat het coronavirus, dat we in de zomer nog aardig onderdrukt dachten te hebben, weer volop de kop opsteekt in Nederland. We zitten inmiddels op zo’n 10.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat betekent dat het al snel geen ver-van-je-bed-show meer is, maar dat het echt bij jou om de hoek is. Alle reden dus om vooral ook zelf er alles aan te doen om corona buiten de deur te houden.

Buiten de deur een mondkapje dragen

Er is werkelijk niets leuks aan het dragen van een mondkapje. Het is warm en oncomfortabel en ademen is moeilijk. Brildragers of mensen met droge ogen kun door de uitgeademde lucht ook last met hun zicht krijgen. Maar helaas is het wel noodzakelijk dat wel hier met z’n allen consequent in blijven. Het helpt niet dat men zegt dat je eigenlijk vooral een mondkapje draagt om de ander te beschermen, want je wilt in de eerste plaats natuurlijk ook jezelf beschermen. Daarom kun je het dragen van een mondkapje ook beschouwen als een goed voorbeeld voor anderen, die daardoor jou kunnen beschermen. Koop dus gewoon een voorraad wasbare stoffen mondkapjes, draag ze trouw buiten de deur (en zeker in binnenruimtes) en was ze na ieder gebruik.

Knuffels en kussen opsparen

Veel coronabesmettingen vinden in de familiaire sfeer plaats. Daar knuffelt en kust men elkaar, wat normaliter natuurlijk de normaalste zaak ter wereld is. Maar wat in een gewone situatie iets moois en fijns is, is nu echter gevaarlijk. Het feit is dat hoe beter we erin slagen om onze knuffels en kussen voor mensen waarmee we niet samenwonen op te sparen, des te eerder we ze weer gewoon kunnen geven. Want zo is het wel. Als mensen elkaar op deze manier blijven besmetten, duurt het alleen maar langer voordat we van corona af zijn.

pastedGraphic_1.png

Handen blijven wassen en desinfecteren

Virussen worden veel overgedragen via de handen. Gelukkig zijn de meesten van ons er inmiddels aan gewend om geen hand meer te geven. Maar mensen raken natuurlijk wel deurklinken aan, evenals winkelwagentjes en producten in winkels. Daarom is het verstandig om desinfecterende gel te kopen in kleine verpakkingen, zodat je deze met je mee kunt dragen. Dan kun je overdag regelmatig even zelf je handen desinfecteren, zodat je alles wat eventueel overgedragen is op jouw handen kunt doden. Was in het algemeen ook meerdere malen per dag je handen grondig. Dat zijn dingen die er bij velen nog niet zo goed ingesleten zijn, maar echt in je eigen voordeel zijn.

Verder is het natuurlijk van groot belang om de anderhalve meter afstand tussen jou en iedereen waar je niet mee samenwoont te bewaken. Ook dit doe je uit zelfbescherming. Zo verklein je de kans dat een ander jou kan besmetten. Anticipeer ook op anderen die niet zo goed opletten, zodat je zelf uit de buurt blijft.

Bron: persbericht

Dit bericht is 2333 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail