Wachttijd voor beoordeling euthanasie verzoek van ggz-patiënten verdubbeld

Facebooktwitterlinkedinmail

18 september 2020 – De wachttijd voor de beoordelingen van een verzoek tot euthanasie van patiënten met een psychische aandoening is opgelopen tot twee jaar. Vorig jaar was de wachttijd bij Expertisecentrum Euthanasie nog één jaar, dit jaar moeten patiënten met een ernstige psychische aandoening  rekening houden met een verdubbeling van die wachttijd zo meldt Trouw.

De meest logische verklaring zou de coronacrisis zijn maar daar is slechts een klein deel van de verdubbeling van de wachttijd aan te wijten aldus de aan het expertisecentrum verbonden psychiater Paulan Stärcke in Trouw..De opgelopen wachttijd is volgens Stärcke vooral een signaal dat de reguliere geestelijke gezondheidszorg een euthanasieverzoek nog vaak niet serieus neemt waardoor mensen naar het Expertisecentrum worden doorverwezen. .

In 2019 behandelde het expertisecentrum  22 procent meer verzoeken tot euthanasie dan het jaar ervoor. De zeven aan het centrum verbonden  psychiaters kunnen deze toestroom eigenlijk niet aan. Om dit aantal aanvragen goed  te kunnen behandelen zijn er eigenlijk twintig psychiaters nodig.

Vorig jaar verleende het Expertisecentrum Euthanasie ruim zestig keer euthanasie, buiten het centrum om deden psychiaters dat zes keer.  Volgens het expertisecentrum zouden meer psychiaters zelf bereid moeten zijn om euthanasie te verlenen. Zij kennen immers de patiënt het beste. De psychiaters van het Expertisecentrum moeten helemaal vanaf nul beginnen met het opbouwen van een relatie met de patiënt.

Bron: nu.nl

Denk je aan zelfmoord?  Zoek hulp! Praten helpt!

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

 

 

Dit bericht is 2737 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail