Waarom willen mensen in hun vakantie “dwangmatig” reizen?

Facebooktwitterlinkedinmail

13 augustus 2019 – In de zomer trekken veel mensen er weer op uit.  Lange files op de weg naar het zuiden, op de luchthavens staan mensen in lange rijen te wachten en de treinen zitten overvol. De Nederlandse reisfilosoof Ruud Welten spreekt  zelfs van een collectieve dwangneurose. Waarom willen mensen als de vakantie is begonnen eigenlijk zo snel mogelijk, bijna dwangmatig, weg van huis? 

Het aantal toeristen wat er op uittrekt neemt wereldwijd toe. Psychiater Dirk De Wachter is gefascineerd door deze drang om in groten getale te reizen en de tegenstellingen die hierin zitten. ” Het is allemaal heel dubbel.  Mensen lijken een fundamentele behoefte te hebben aan verandering. Ze willen afwisseling, maar tegelijk in het vertrouwde terechtkomen. Mensen gaan naar warme landen, maar daar willen ze wel een airco. Mensen zeggen te streven naar stilte, maar reizen naar ongelofelijke drukte.

Verwacht het paradijs niet

Mensen lijken zich niet meer af te vragen of het reizen wel leuk is? Of het echt nodig is om nar het buitenland te gaan? Of het weer in eigen land niet aangenamer is?  Soms lijkt het ook gedreven om mee te kunnen doen met je collega’s of buren. Durf je de vraag te stellen. Is je tuin, of het park om de hoek soms niet beter dan twaalf uur te vliegen en terecht te komen in een drukke toeristische stad?”

Daarnaast zijn de verwachtingen vaak te hoog.  Verwacht het paradijs niet, doe op vakantie zoveel mogelijk gewoon en ontspan je. Helaas zijn vakanties voor velen heel drukke gebeurtenissen. En laten ze zich lokken door plekken waar toeristen massaal naar toe stromen.”

“Ook met de sociale verwachtingen van vakanties loopt het soms verkeerd. Mensen verlangen dat het bij vakanties altijd een gezellig samenzijn is. De verwachtingen die we op die momenten van elkaar hebben zijn hoog, en kunnen daarna wel eens erg tegenvallen. Natuurlijk is het samen zijn  bij vakanties belangrijk, maar vlecht die samenhorigheid vooral ook door het dagelijkse leven. Net als ontspanning en rust! Wacht vooral niet op vakanties om alles wat je verlangt te realiseren.”

Bron: vrt.be

Dit bericht is 6378 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail