Vrouwenwielerploeg haalt geld op voor trauma en dementie project

Facebooktwitterlinkedinmail

21 april 2021 – De vrouwenwielerploeg van Team SD Worx zet zich in voor een crowdfunding-campagne voor waardige zorg voor mensen met dementie en PTSS. Deze week wordt een racefiets van de ploeg verkocht aan de hoogste bieder. Daarnaast is een aantal wielershirts beschikbaar voor donateurs. Het geld gaat naar een project van UM-onderzoeker Sjacko Sobczak, die een nieuw instrument ontwikkelt voor het vaststellen van Post Traumatische Stress Stoornis bij mensen met dementie.

Na de Amstel Gold Race doneerde het team het prijzengeld van € 2350 aan het project.
Met dat instrument, dat TRADE-interview wordt genoemd, kan de diagnose PTSS worden gesteld bij mensen die hun levensverhaal niet meer zelf kunnen vertellen. Die onmacht kan leiden tot frustratie, onrust en angst bij mensen in verpleeghuizen. En tot onbegrip bij hulpverleners. Naar schatting leeft minimaal 8% van de ruim 280.000 Nederlanders met dementie ook met ernstige angst (Post Traumatische Stress Stoornis).

TRADE is een samentrekking van TRAuma en DEmentia en de methode wordt ontwikkeld door een aantal experts, onder wie Dr. Sjacko Sobczak, ouderenpsychiater bij Mondriaan en onderzoeker aan de Universiteit Maastricht.

‘‘Mijn interesse in levensverhalen werd bevestigd toen ik als student geneeskunde in het verzorgingshuis ging werken. Ik ontdekte dat er mensen waren die als ‘lastig’ of ‘moeilijk’ werden gezien, bijvoorbeeld door agressie of omdat ze voortdurend om hulp riepen. Nu, als ouderenpsychiater, kan ik écht iets voor hen betekenen,’’ zegt Dr. Sobczak, die als onderzoeker verbonden is aan MHeNs, de Maastricht University School for Mental Health and Neuroscience. Ze hoopt dat het TRADE-project kan uitmonden in een mensgerichte en innovatieve behandelmethode voor PTSS, die breed kan worden toegepast in regionale en landelijke zorgcentra.

Lees meer over UM Crowd Doneer

Vallen en opstaan
Het project heeft de belangstelling gewekt van de in Limburg gevestigde vrouwenwielerploeg Team SD Worx. Ook in de topsport heb je vaak te maken met tegenslag, blessures of verlies. Een zware valpartij kan zelfs traumatisch zijn en een langdurige impact hebben. Veerkracht en mentale kracht is nodig om er weer bovenop te komen, stelt de wielerploeg, die zich regelmatig inzet voor een maatschappelijk doel.

Dit jaar is besloten om geïnteresseerden en partners van de ploeg te vragen om een financiële bijdrage aan het TRADE-project. Ook het prijzengeld dat de ploeg tijdens de afgelopen weekend in Limburg gehouden Amstel Gold Race verdienden, gaat naar aan het Universiteitsfonds Limburg/ SWOL ten behoeve van het onderzoek.

Daarnaast biedt Team SD Worx een afgemonteerde racefiets per opbod aan en er is voor donateurs een aantal getekende wielershirts ter beschikking. De actie loopt tot de dag van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik van zondag 25 april.

Meer over de actie van Team SD Worx op de website van het crowdfundingplatform UM Crowd.

Bron: maastrichtuniversity.nl

Dit bericht is 1684 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail