Bekijk de video: de evolutionaire voordelen van ADHD

Facebooktwitterlinkedinmail

ADHD

6 april 2016 – ADHD is vandaag de dag de meest gediagnosticeerde psychiatrische aandoening bij kinderen en tieners. Hoewel er veel nadelen zijn aan het hebben van de aandachtstekortstoornis blijkt uit onderzoek dat er ook wel wat voordelen zijn te benoemen.  

Hoewel sommige onderzoeken aantonen dat drinken en roken door de moeder tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op ADHD bij het kind geeft, zijn het vooral de genen die bepalen of een kind de aandachtsstoornis krijgt.

Het grootste deel van de genen die geassocieerd worden met ADHD hebben een verbinding met het beloningssysteem van de hersenen waardoor mensen met ADHD minder dopamine-receptoren (ook wel de ‘feel-good’ hormoon genoemd) hebben. Dit betekent dat ze het moeilijker vinden om zich tevreden te voelen of tevreden te zijn met wat ze doen. Waar anderen tevreden zijn met rustig te zitten en het lezen van een boek, kan een kind met ADHD zich gemakkelijk gaan vervelen.

Tot zover het slechte nieuws … maar hoe kan de aandachtsstoornis een voordeel zijn voor iemand? Onderzoeken tonen aan dat onze voorouders met een kort concentratievermogen en de neiging om altijd te bewegen beter waren in het verzamelen en jagen. Wanneer we kijken naar de vaste en nomadische leden van de Ariaal stam in Kenia, dan hebben de onderzoekers ontdekt dat de nomaden die een groter aantal genen hebben die in verband met de aandachtsstoornis kunnen worden gebracht, beter zijn in het jagen en vinden van voedsel.

Ook als het om creativiteit blinken de ADHD-ers vaak uit omdat  uit onderzoeken blijkt  dat deze mensen meer geneigd zijn om “out of the box” te denken. Bepaalde banen zijn ook zeer geschikt voor mensen met veel energie.

Bekijk de video van AsapSCIENCE om te zien in welke banen ADHD een voordeel is.

Bron: sciencealert.com

 

Dit bericht is 6054 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail