Vergoeding eigen bijdrage ADHD-medicijnen flink verlaagd

Facebooktwitterlinkedinmail

1 december 2017 – De vergoeding van de eigen bijdrage voor ADHD-medicijnen wordt in 2018 drastisch verlaagd of zelfs geschrapt. Heb je ADHD en moet je daarvoor medicijnen gebruiken, dan kan je dat volgend jaar ruim 1000 euro kosten, zo meldt het Reformatorisch Dagblad.

De zorgverzekeraars hebben besloten om de vergoeding van de eigen bijdrage voor medicijnen te verlagen. Sommige verzekeraars vergoeden niets meer, andere betalen nog tussen de 100 en de 250 euro terug.

Stijging
Vaststaat dat het aantal ADHD’ers de laatste jaren snel stijgt. In 2016 meldden zich 95.000 nieuwe gevallen bij de huisarts. Dat waren vooral vrouwen, terwijl ADHD voorheen vooral bij jongens en mannen werd vastgesteld. Ongeveer 5 procent van alle Nederlanders lijdt aan de aandachtsstoornis en betaalt daarvoor 22,4 miljoen op jaarbasis aan eigen vergoeding voor pillen.

ADHD is goed te behandelen

Veel mensen met ADHD hebben baat bij medicatie. De kortwerkende medicijnen zijn goedkoop en worden vergoed in het basispakket, de moderne langwerkende niet. Langwerkende pillen hebben volgens de Richtlijn ADHD bij volwassenen maar ook bij kinderen de voorkeur: geen problemen met doseringen vergeten en tussentijdse toename van klachten, of kans op misbruik.

Risico’s van onbehandelde ADHD

Als de kosten te hoog worden stoppen mensen noodgedwongen met hun medicatie. Dit is niet alleen een slag voor de kwaliteit van leven van mensen met ADHD, maar ook voor de maatschappij die de kosten van onbehandelde ADHD op haar bordje krijgt. Onbehandelde ADHD hangt namelijk samen met 4x zoveel auto-ongelukken, en 2x zoveel kans op jong overlijden vergeleken met mensen zonder ADHD. Met een verhoogde kans op depressie, suïcide, verslaving en criminaliteit. Grootschalig onderzoek uit Zweden laat bovendien zien dat de kans op mortaliteit en andere risico’s met 30-40% afneemt als ADHD adequaat wordt behandeld met medicatie.

Petitie

Er staat inmiddels een petitie op internet om te protesteren tegen de verlaging van de vergoedingen en tegen discriminatie van ADHD-patiënten. Die is in ruim een week tijd 3800 keer ondertekend. De belangenorganisaties willen dat er op zijn minst Kamervragen worden gesteld over het schrappen van de vergoeding van de eigen bijdrage.

Bron en lees het gehele artikel : rd.nl

Dit bericht is 5028 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail