UvA-eredoctoraat voor psychiater Vikram Patel

Facebooktwitterlinkedinmail

1 december 2022 – De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent een eredoctoraat toe aan de Indiase psychiater en wetenschapper op het gebied van mentaal welzijn prof. dr. Vikram Patel. Hij ontvangt het eredoctoraat voor zijn uitzonderlijke wetenschappelijke inspanningen op het gebied van internationale gezondheid. 

Vikram Patel is hoogleraar Global Health aan de Harvard Medical School. Patel is een befaamd psychiater en wetenschapper op het gebied van mentaal welzijn. Zijn werk richt zich op de last van mentale gezondheidsproblemen, hun verband met sociale economische achterstand, en gebruik van psychologische interventies voor de behandeling van veel voorkomende mentale aandoeningen zoals depressie. Zijn onderzoek is gepubliceerd in talloze gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. Hij is ook medeoprichter van Sangath, een gemeenschapsgerichte Indiase non-profitorganisatie. Deze non-profit is gewijd aan onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen, de gezondheid van adolescenten en geestelijke gezondheid.

Naast het onderzoek naar mentale gezondheid bestrijkt het werk van Prof. dr. Patel een breed scala aan onderwerpen en disciplines, waaronder, epidemiologie, geneeskunde, psychologie, neurologische aandoeningen, niet-overdraagbare ziekten, volksgezondheid, drugsmisbruik, economische evaluatie en implementatievraagstukken. Zijn onderzoek is van invloed op beleid en op laagdrempelige psychologische interventies die wereldwijd worden gebruikt. Ook heeft Patel als lid van verschillende commissies in de regering van India een sleutelrol gespeeld in India’s eerste beleidsprogramma voor geestelijke gezondheid en het ontwerp van het National Mental Health Program (2012-2017), maar ook in diverse commissies van de World Health Organisation (WHO).

‘Daarnaast heeft Prof. dr. Patel een groot deel van zijn carrière besteed aan het onderzoek naar het effect van laagdrempelige psychologische interventies voor mensen in lage en middeninkomenslanden en de implementatie van effectieve interventies. Daarnaast heeft hij grote invloed op beleidsnivo en wist hij het belang van wereldwijde mentale gezondheid te benadrukken,’ vertellen erepromotoren Claudi Bockting en Reinout Wiers, ‘We zijn blij met de toekenning van dit eredoctoraat, dat bijdraagt aan het prioriteren van mentale gezondheid wereldwijd en de bijdrage van het Centre for Urban Mental Health van de UvA.’

Erepromotoren zijn prof. dr. Claudi Bockting, hoogleraar Klinische Psychologie in de Psychiatrie (Amsterdam UMC, Faculteit der Geneeskunde) en prof. dr. Reinout Wiers, hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie aan de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Bron: uva.nl

Dit bericht is 1037 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail