Tips om geconcentreerd te werken ondanks de voortdurende digitale informatiestroom

Facebooktwitterlinkedinmail

4 september 2019 –  Je hersenen krijgen het zwaar te verduren door de voortdurende stroom van meldingen die je brein van je telefoon en laptop krijgt . Doordat bij ieder piepje een beetje dopamine wordt aangemaakt ervaren we een geluksgevoel en raken we aan al die notificaties verslaafd, aldus NU.nl 

Een verslaving die niet alleen privé maar ook op het werk voor problemen zorgt aldus de Belgische neuropsychiater en auteur van het boek Zo haal je meer uit je brein Theo Compernolle.

Het constant bereikbaar zijn heeft volgens Compernolle  een grote impact op de hersenen. “Om al die  berichten te verwerken gebruik je je reflexbrein. Dit is het oude gedeelte van je hersenen, dat vooral reageert op stimuli en impulsen. Het  reflexbrein reageert razendsnel, maar echt nadenken doet het zelf niet.”

Het denkend brein daarentegen is doelgericht. Zo doelgericht, dat het maar één ding tegelijkertijd kan. “Daarom werkt multitasken niet, maar kost het bijvoorbeeld ook veel tijd om weer in je workflow te komen als je afgeleid wordt door je telefoon of e-mailnotificatie.”

Tips om geconcentreerd te werken 

  1.  Check je e-mail op gezette tijden. bijvoorbeeld twee keer per dag: aan het begin en het eind. Stel een out of office reply in met de boodschap dat je twee keer per dag je mail checkt, dan weten afzenders waar ze aan toe zijn.”
  2. Leg je telefoon weg.  Leg je telefoon weg als je geconcentreerd moet werken, bijvoorbeeld bij een collega, stop hem in je tas of leg hem desnoods in een andere ruimte.
  3. Trainen van je aandacht.  Aandacht wordt het nieuwe goud genoemd. Van de MAX Geheugentrainer tot apps die mindfulness bieden: probeer je aandacht zo lang mogelijk vast te houden bij een bepaald onderwerp

Tips voor een uitgerust brein

  1. Slaap voldoende. Wanneer je slaapt, verplaatst de informatie zich van je korte- naar je langetermijngeheugen en worden er nieuwe verbindingen in je hersenen gelegd. Bij mensen die onregelmatig slapen, gebeurt dit minder.
  2. Beweeg iedere dag. Juist op je werk. Probeer ook ieder uur even uit je stoel te komen, zodat je daarna weer frisser aan het werk kan.
  3. Doe nieuwe dingen. Laat je je hersenen de hele dag hetzelfde werk doen, dan hebben de hersenen weinig werk.

Bron en uitgebreid artikel op NU.nl 

Dit bericht is 8712 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail