TikTok komt met timer voor jongeren tegen verslaving

Facebooktwitterlinkedinmail

3 maart 2023 – Het sociale netwerk TikTok krijgt kritiek omdat de app die filmpjes toont voor kinderen te verslavend zou zijn waardoor kinderen te lang van hun smartphone gebruikmaken. Daarom komt TikTok binnenkort met een timer en moeten jongeren onder de achttien jaar een pincode invoeren als zij langer dan een uur per dag van TikTok gebruik willen maken.

Deze speciale timer vergrendelt de app automatisch na een uur gebruik. Door de jongeren een pincode te laten in te voeren, moeten zij bewust de keuze maken of ze verder willen kijken of niet. Ook gaat TikTok de jongeren elke week een overzicht sturen van hun totale schermtijd. TikTok adviseert de jongeren ook om een timer van 100 minuten per dag in te stellen als zij een uur per dag te weinig vinden.

Ouders met een gekoppeld TikTok-profiel kunnen de schermtijd van hun kinderen ook instellen en op bepaalde tijden de meldingen uitzetten. Wel moeten de ouderen de app op hun eigen telefoon hebben staan. Zij krijgen via een dashboard inzicht in hoe vaak de kinderen de app hebben geopend en hoelang ze hebben gekeken.

De Consumentenbond klaagde TikTok in handen van het bedrijf ByteDance in China eerder aan wegens het verzamelen van persoonsgegevens van kinderen. Die gegevens werden vervolgens opgeslagen in het buitenland en verhandeld voor advertenties, waardoor niet duidelijk is of deze wel veilig werd opgeslagen.

Een woordvoerder van de Consumentenbond zegt tegen persbureau ANP de timer goed te vinden, al vraagt hij zich af of kinderen voldoende verantwoordelijkheidsgevoel hebben om hun schermtijd te matigen. Hij vindt dat ouders een belangrijke rol hebben hierin.

Bron: nu.nl , rtlnieuws.nl

Hoe stel je een countdowntimer in op TikTok?

Dit bericht is 2307 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail