7 maart 2023 – Wereldwijd rookt ongeveer 24% van alle volwassenen, maar roken komt tot twee keer zo vaak voor bij mensen met een psychische aandoening. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat roken een oorzakelijke risicofactor kan zijn bij de ontwikkeling van psychische aandoeningen en dat stoppen met roken leidt tot een betere psychische gezondheid.
In dit wetenschappelijke overzicht hebben we: een moderne aanpassing van de Bradford-Hill-criteria gebruikt om het argument te versterken dat roken psychische gezondheidsproblemen kan veroorzaken en dat stoppen met roken deze effecten zou kunnen omkeren, en door psychologische, biologische , en omgevingsfactoren, hebben we het bewijs tot nu toe gestructureerd in een stress-kwetsbaarheid-model.
Resultaten
Ons model suggereert dat roken een psychobiologische stressfactor is, maar dat de omvang van dit effect wordt beïnvloed door de aanleg van het individu om psychische gezondheidsproblemen en andere kwetsbaarheden en beschermende factoren te ontwikkelen. We onderzochten biologische mechanismen die het model ondersteunen, zoals door tabak veroorzaakte schade aan neurologische systemen en oxidatieve stressroutes. Verder bespreken we bewijzen die aangeven dat het waarschijnlijk is dat deze systemen zich herstellen na het stoppen met roken, wat leidt tot een betere psychische gezondheid.
Conclusie
Op basis van een grote hoeveelheid literatuur, waaronder experimentele, observationele en nieuwe causale inferentiestudies, is er consistent bewijs dat aantoont dat roken een negatieve invloed kan hebben op de hersenen en de psychische gezondheid, en dat stoppen met roken de door roken veroorzaakte psychische gezondheidsproblemen kan omkeren. Ons model suggereert dat rookpreventie- en behandelingsstrategieën een rol spelen bij het voorkomen en behandelen van zowel psychische als lichamelijke aandoeningen.
Bron: sciencedirect.com
Dit bericht is 1465 keer gelezen.