Stilte-uur voor mensen met autisme in Britse supermarkt

Facebooktwitterlinkedinmail

supermarkt, stilte-uur, autisme

27 april 2016 – Een vestiging van de Britse supermarktketen Asda in Manchester voert een stilte-uur in zodat mensen met autisme rustig hun boodschappen kunnen doen. Iedere zaterdagochtend wordt de muziek uitgezet en staan de liften stil, zo meldt rtlnieuws.

De manager van de supermarkt vertelt aan de Huffinton Post dat hij het idee voor een stilte-uur kreeg nadat een jongetje in zijn winkel overstuur raakte. “De jongen schreeuwde moord en brand, en zijn moeder wist niet wat ze moest doen. Ze vertelde me dat haar zoon autisme heeft en een meltdown had.”

Prikkels
De manager sprak daarna een van zijn medewerkers. Zij heeft ook een kind met autisme, en samen maakten ze een plan om de winkel wat rustiger te maken.

Goed idee, zegt Joli Luijckx van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. “Autisme is een prikkelverwerkingsstoornis, dus het is voor mensen met autisme lastig om in een omgeving met veel prikkels te functioneren. Het vergt dan zo veel inspanning om de omgeving te verwerken, dat ze niet meer aan de andere vaardigheden toekomen.”

“Ook de rest van de dag blijft dat lastig”, zegt Luijckx. “Je energie is gewoon op. De een heeft er natuurlijk meer moeite mee dan de ander, maar je ziet dat mensen met autisme zich na een drukke dag vaak terugtrekken of dat er juist een ontploffing ontstaat.”

Pretparken
Luijckx kent nog geen Nederlandse supermarkten die een stilte-uur hebben, maar weet wel dat sommige pretparken en bioscopen rekening houden met autistische mensen. “In de autismeweek, begin april, organiseerde het park Duinrell een dag met zo min mogelijk prikkels. De muziek in het Tikibad stond toen uit en de badmeesters gebruikten hun fluitjes niet.”

“In sommige bioscopen worden wel eens autismevriendelijke voorstellingen gegeven, waarbij het geluid zachter staat en de verlichting wat rustiger wordt gezet.”

Openbare voorzieningen
Luijckx ziet graag dat op termijn niet alleen supermarkten, pretparken en bioscopen rekening houden met autisme, maar alle openbare voorzieningen. “Het zou heel mooi zijn als managers af en toe kritisch naar hun winkel kijken om te zien hoe ze prikkels kunnen verminderen. Ongeveer 1 procent van alle Nederlanders heeft autisme, maar bijna niemand houdt er rekening mee.”

De Albert Heijn laat weten zoiets nog niet van plan te zijn: “Op dit moment zijn er nog geen winkels waarin we bewust de prikkels verminderen, maar als uit de omgeving blijkt dat daar behoefte aan is, doen we dat graag. In Den Haag hebben we bijvoorbeeld ook twee winkels waar we medewerkers trainen om de gezondheid van ouderen in de gaten te houden.”

Bron: rtlnieuws.nl 

Dit bericht is 6907 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail