Staatssecretaris Van Ooijen ziet nut van de Luisterlijn: ‘bijzondere meerwaarde’

Facebooktwitterlinkedinmail

26 mei 2023 – Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn & Sport nam afgelopen dinsdag het onderzoeksrapport naar de maatschappelijke betekenis van de Luisterlijn in ontvangst. Dit deed hij in Beeld & Geluid in Den Haag onder toeziend oog van vrijwilligers en trainers van de Luisterlijn. Uit het wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Luisterlijn grote maatschappelijke impact heeft.

De Luisterlijn, de lijn die voor iedere inwoner van Nederland 24/7 bereikbaar is, vult een maatschappelijke leemte en heeft gunstige effecten op gesprekspartners. Ook is het vrijwilligerswerk voor veel vrijwilligers van betekenis. Verder biedt de Luisterlijn effectieve ondersteuning tegen relatief lage kosten. De dienst heeft meerwaarde, zowel inhoudelijk (specifieke aanpak) als qua beschikbaarheid (24/7). Dat concludeert onderzoeksbureau SEOR, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, op basis van uitgebreid onderzoek naar de betekenis van de Luisterlijn.

Noodzaak in deze tijd

Staatssecretaris Van Ooijen kreeg het onderzoeksrapport overhandigd door Leo Noordegraaf, directeur-bestuurder van de Luisterlijn en Folker Vink, voorzitter van de landelijke vrijwilligersraad van de Luisterlijn. De staatssecretaris ziet dat de Luisterlijn meerwaarde heeft. “De Luisterlijn heeft een enorme, bijzondere meerwaarde. Juist omdat wij in een tijd leven, waarin praten belangrijker lijkt te zijn dan luisteren”, sprak hij. “Dat je een lijn kan bellen waar oordeelloos geluisterd wordt, is eigenlijk de overtreffende trap van de noodzaak in deze tijd.”

‘Een pareltje’

Tijdens zijn bezoek hoorde staatssecretaris Maarten van Ooijen hoe de Luisterlijn van betekenis is en sprak hij met vrijwilligers. Hij noemde de Luisterlijn “écht een pareltje” en sprak vol lof over de inzet van vrijwilligers en het bijzondere werk dat zij 24/7 doen. In antwoord op de vraag wat de Luisterlijn nodig heeft voor het voortbestaan, benadrukte directeur-bestuurder Leo Noordegraaf dat de Luisterlijn steun, perspectief en waardering voor het vrijwilligerswerk nodig heeft.

Over de Luisterlijn
De minister heeft de uitvoering van de WMO-taak ‘luisterend oor’ belegd bij de Luisterlijn. Iedereen die daar behoefte aan heeft, kan op ieder moment een vertrouwelijk gesprek voeren met de vrijwilligers van de Luisterlijn. De vrijwilligers van de Luisterlijn zijn specifiek getraind om te luisteren en voeren jaarlijks ruim 330.000 gesprekken via telefoon, mail en chat. Bellen kan naar 088 0767 000. Chatten of mailen kan via deluisterlijn.nl

Bron: persbericht

Dit bericht is 1507 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail