Somber of angstig? Waarom je beter kunt stoppen met alcohol drinken

Facebooktwitterlinkedinmail

27 juni 2020- Af en toe een bier of wijn drinken kan geen kwaad.  Maar het regelmatig nuttigen van veel alcohol heeft een behoorlijke aanslag op het immuunsysteem. En dat leidt niet alleen tot lichamelijke, maar ook tot psychische klachten, zoals somberheid en angst.  Voor mensen die al psychische klachten hebben geldt het advies om maar helemaal te stoppen met het drinken van alcohol, z meldt NU.nl.

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat het regelmatig consumeren van veel alcohol kan leiden tot allerlei klachten zoals prikkelbaarheid, somberheid en vergeetachtigheid. Ook kan alcoholgebruik al bestaande psychische klachten verergeren.

Dat heeft te maken met de werking van alcohol in je lichaam.  Het vermindert de hersenactiviteit waardoor je je  op korte termijn juist heel ontspannen voelt.  Je gaat er minder door piekeren en komt meer in het hier en nu.  Maar na drie of vier biertjes verdwijnt dit effect en slaat de balans juist om. Je verliest de controle en je productiviteit neemt af.

Die effecten zijn tot de dag na alcoholgebruik nog merkbaar, zo blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Bath.  Uit dit onderzoek blijkt dat mensen trager reageren, zich minder goed kunnen concentreren en het korte- en langetermijngeheugen verslechterd.  Ook neemt je mentale veerkracht af bij regelmatig alcoholgebruik.

Psychologen geven patiënten met psychische klachten dan ook vaak het advies om helemaal  te stoppen te drinken.  Als dat lastig is is het advies om het drinken van alcohol te bewaren voor speciale gelegenheden en te proberen bijvoorbeeld doordeweeks niet te drinken.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 7924 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail