Seksueel geweld: overheid zet je aan het denken met statements van Sam

Facebooktwitterlinkedinmail

14 juli 2021 – 1 op de 5 vrouwen (22%) en 1 op de 16 mannen (6%) in Nederland hebben seks tegen hun wil meegemaakt1. Toch houden mensen dit vaak voor zichzelf, uit schaamte-, angst- en schuldgevoelens. Dat kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Om de drempel te verlagen om hulp te zoeken bij seksueel geweld, introduceert het ministerie van Justitie en Veiligheid met de campagne ‘Wat kan mij helpen’ het platform Sam.

Sam heeft één missie: laten zien dat het niet jouw schuld is als je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt en dat hulp zoeken helpt. Sam is te vinden op Instagram en verwijst voor hulp door naar watkanmijhelpen.nl. Kenmerkend voor Sam zijn de krachtige statements, zoals ‘Wie zwijgt stemt niet toe’ en ‘Jij bent de baas over je lichaam, niet jouw baas’. Met deze statements wil Sam mannen en vrouwen het vertrouwen geven dat als een seksuele ervaring niet oké voelt, het ook niet oké is. En dat als jouw grens overschreden is, je professionele hulp mag zoeken.

Een kort rokje is een kort rokje

Lindsay (28 jaar) herkent zich in de indringende statements van Sam. Zij durfde lange tijd geen jurkje, rokje of trui met V-hals te dragen. Want toen zij een trui met V-hals droeg tijdens haar date, werd ze gedwongen tot seks. “Na deze ingrijpende ervaring, nam ik mezelf van alles kwalijk. Ik zocht de schuld bij mezelf. Ik vond dat ik het anders had moeten doen. Waarom had ik niet teruggevochten? Waarom heb ik niet geschreeuwd? Had ik het misschien uitgelokt met mijn kleding? Ik schaamde me zo, dat ik niemand vertelde wat ik had meegemaakt. Later in therapie leerde ik dat ik het niet anders had kúnnen doen. Ik weet nu dat niemand het recht heeft om over mijn grens te gaan. Nooit. En wat ik ook draag. ‘Een kort rokje is een kort rokje, en niets anders.’ Laatst kocht ik een prachtige V-hals trui; inmiddels is het mijn lievelingstrui. De trui is symbool gaan staan voor vrijheid, voor zelf mogen kiezen wat ik draag en voor zoveel stapjes die ik heb gemaakt, doordat ik hulp zocht.”

Voelt een seksuele ervaring niet oké, dan is het niet oké

“Goede hulp kan slachtoffers van seksueel geweld enorm helpen om hun leven weer op te pakken. Maar we zien dat door gevoelens van schaamte en schuld hulp zoeken soms moeilijk kan zijn”, zegt minister Dekker voor Rechtsbescherming. Met het Instagram-account Sam bieden we deze slachtoffers een helpende hand door de drempel voor het zoeken en krijgen van hulp te verlagen.”

Hulp zoeken helpt

Als je een nare seksuele ervaring hebt gehad, is het goed om zo snel mogelijk hulp te zoeken. In de eerste zeven dagen zijn er op medisch en forensisch gebied belangrijke mogelijkheden. Zoals het uitsluiten van een zwangerschap, soa of hiv-besmetting of het veilig stellen van DNA-sporen. Maar ook vanuit psychologisch oogpunt is het belangrijk om snel te hulp te zoeken om de kans op een posttraumatische stressstoornis te verkleinen. Want uit onderzoek2 blijkt dat 47% van de mensen die verkracht zijn, drie maanden later aan de diagnose posttraumatisch stressstoornis (PTSS) voldoet.

@Sam_is_er

Iedereen kan @Sam_is_er volgen op Instagram. Of je nu zelf een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt of iemand kent en je steun wilt uitspreken. Of als je Sams missie wilt volgen.

Sam is onderdeel van de campagne ‘Wat kan mij helpen’. Met deze campagne wil het ministerie van Justitie en Veiligheid mensen die een nare seksuele ervaring hebben gehad met iemand die zij kennen, motiveren om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Op watkanmijhelpen.nl lees je welke vormen van hulp er zijn en wat je kunt doen als je recent of langer geleden een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt. De campagne is gemaakt in samenwerking met partners, zoals het Centrum Seksueel Geweld, Slachtofferhulp Nederland en de politie.

1 Bron: Rutgers, Monitor Seksuele gezondheid in Nederland 2017.
2 Bron: Bicanic, et al., artikel Huisarts en Wetenschap, 2016;59(6):265-7

Bron: persbericht

Dit bericht is 1719 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail