Rijk weigert bij te springen voor extra financiering jeugd-ggz

Facebooktwitterlinkedinmail

13 maart 2021 – Gisteren werd bekend dat het overleg tussen de VNG en het Rijk over tekortschietende budgetten voor jeugdzorg is mislukt. Dit terwijl steeds meer kinderen en jongeren die acute en intensieve hulp nodig hebben die niet kunnen krijgen. Gemeenten komen structureel 1.7 miljard euro tekort op jeugdhulp en dat is nog zonder de extra kosten die gemaakt worden als gevolg van extra zorgvraag door corona. Juist door de laatste is de situatie nu zo nijpend.

Directeur van de Nederlandse ggz Veronique Esman: “Net deze week hebben we een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat de jeugd-ggz enorm onder druk staat. Gesprekken met de overheid om op korte termijn voldoende financiële middelen te regelen om kinderen en jongeren met vaak ernstige klachten zoals suïcidaliteit, eetstoornissen en depressie nu te kunnen helpen, hebben niet tot resultaat geleid. In de campagne horen we politici mooie woorden spreken over het belang van jeugd en goede ggz-zorg voor deze groep. Dat vind ik moeilijk te rijmen met de tijd die nu weer gemoeid is om deze impasse te doorbreken.”

De Nederlandse ggz roept het kabinet nogmaals met klem op om alsnog de garantie af te geven dat alle jongeren in de jeugd-ggz per direct de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben en dat zij daarvoor niet de financiële risico’s dragen.

Lees hier een bericht van NU.nl over de huidige problemen.

Bron: denederlandseggz.nl

Dit bericht is 2665 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail