Psycholoog soms langer bezig met administratie dan met patiënt

Facebooktwitterlinkedinmail

17 november 2017 – Tienduizenden mensen met psychische problemen in Nederland krijgen niet de juiste zorg vanwege administratieve rompslomp. Volgens GGZ Nederland besteden hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg bijna een derde van hun dag aan administratief werk. De branche-organisatie is een landelijke campagne gestart om de regeldruk te verminderen, zo bericht de NOS.

Ook psychiater Niels Tinga uit Hoofddorp besteedt uren aan registreren en controleren. “Het zijn ontzettend veel handelingen”, zegt hij. Als er iets verandert in een diagnose of behandelingstraject levert dat hem extra werk op. “Dat kost meteen een half uur of drie kwartier extra. Soms moet ik een gesprek met een patiënt inkorten als ik aan het einde van de dag op tijd naar huis wil.”
Schrapsessies

GGZ Nederland stelt dat de regelgekte is doorgeslagen en wil de administratieve last met zeker de helft terugdringen. “Dan heb je het ook nog heel erg op orde”, zegt voorzitter Jacobine Geel. GGZ Nederland wil allereerst kritisch naar zichzelf kijken, want ook de eigen organisatie zorgt voor veel administratieve rompslomp. “We gaan schrapsessies organiseren. Gewoon per regel kijken: waar was dit ooit voor bedacht? Wie wordt hier beter van? De patiënt niet? Zullen we het dan eens even heel kritisch tegen het licht houden?”

Daarnaast hoopt ze dat verzekeraars, de inspectie en gemeenten hetzelfde doen. “Het is een enorme stapeling van administratieve taken. Dat kost niet alleen geld, maar ook aandacht en tijd. Die moet naar de patiënt, niet naar administratie.”

De vele regels en formulieren zijn er onder meer om fraude te voorkomen, maar volgens Geel komt het bijna nooit voor dat zorgverleners geld in eigen zak steken. “Als er al dingen onrechtmatig zijn gaat het over geleverde zorg die niet precies volgens het boekje is. Misschien moet je het boekje er dan weer eens naast houden.”

Het campagnefilmpje van GGZ Nederland
Staatssecretaris Blokhuis zegt dat hij het goed vindt dat GGZ Nederland in actie komt. Volgens hem kan er overbodige administratie geschrapt worden. “Dat is in ons aller belang. Mensen gaan niet de zorg in om formuliertjes in te vullen. Ze willen mensen helpen.”

Blokhuis is bereid te kijken of alle regels uit Den Haag wel nodig zijn. Tegelijkertijd zegt hij: “Regels zijn er niet voor niets en we willen wel weten of ons geld goed besteed wordt.”

Ook GGZ Nederland erkent dat verantwoording afleggen belangrijk is en dat zorgaanbieders moeten laten zien dat ze goede zorg bieden. Maar van al die kwaliteitseisen gaat ook een zeker wantrouwen uit, vindt Tinga. “Mensen mogen ervan uitgaan dat ik tijdens mijn opleiding heb geleerd zorgvuldig te werken.”

De psychiater zegt dat veel administratief werk feitelijk wordt opgelegd door zorgverzekeraars, die niet doorhebben hoeveel tijd dit kost. “Als iets ontbreekt in een patiëntendossier, is er de kans dat de verzekeraar niet betaalt. Ook niet als de behandeling verder perfect is verlopen.”

Zorgverzekeraars Nederland zegt de komende jaren te willen werken aan het terugdringen van onnodige administratie in de geestelijke gezondheidszorg.

Tinga probeert zijn patiënten zo min mogelijk te laten merken van de regeldruk. “Dit is allemaal overwerk. Ik probeer het te doen op andere momenten, zodat zij er geen last van hebben. Maar uiteindelijk is je agenda vol en kun je mensen later terugzien dan je eigenlijk had gewild.”

Bron: nos.nl

Dit bericht is 5052 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail