Psychische klachten in sommige gevallen nog steeds reden tot ontslag

Facebooktwitterlinkedinmail

2 januari 2024 – In de afgelopen twaalf maanden had ongeveer een op de vier volwassenen last van psychische klachten. Het gaat hierbij om respectievelijk 26 procent van de Nederlanders. Dat blijkt uit de kerncijfers van psychische aandoeningen die door Trimbos zijn gepubliceerd. Een schokkende hoeveelheid mensen ervaart dus op regelmatige basis psychische klachten. De kans is dan ook groot dat er iemand in de werkomgeving is die hier ook mee te kampen heeft. Helaas heerst er nog altijd een stigma als het gaat om de mentale gezondheid op het werk. Werknemers zwijgen hier veelal over. Er wordt niet over gesproken. Ondanks de zekerheid dat er een of misschien zelfs wel meerdere mensen binnen de werkomgeving aanwezig zijn die hier last van hebben.

Dat is niet voor iets. Openheid over psychische klachten leidt in sommige gevallen namelijk nog altijd tot ontslag. Dit werd in 2020 al gemeld door Nu.nl. Anno 2023 zien we nog altijd rechtszaken voorbij komen met betrekking tot dit onderwerp. De gevolgen zijn groot.

Hulp na ontslag

Niet alleen zijn psychische klachten soms reden tot ontslag. Ook kunnen er psychische problemen ontstaan door ontslag. Nog al te vaak wordt onderschat wat een grote impact ontslag op de mentale gezondheid kan hebben. Het wegvallen van een toekomstdroom, het gevoel niet ‘goed genoeg’ te zijn of financiële zorgen kunnen ongelofelijke impact hebben. Gelukkig zien we wel steeds vaker dat werkgevers hier extra aandacht aan besteden. Bijvoorbeeld door hulp van buitenaf middels https://www.gortoutplacement.nl/ in te schakelen. Een outplacementtraject is bedoeld voor de ontslagen medewerker om het ontslag te verwerken en weer sneller aan een baan te komen.

Band met de leidinggevende cruciaal 

Als het stigma op psychische problemen zou wegvallen, kan dit tot meer openheid op de werkvloer leiden. Nu zijn er nog altijd mensen die hun depressie verzwijgen of er niet voor uitkomen dat ze last hebben van ADHD of autisme. Uit angst om gestigmatiseerd te worden of om ontslag te vermijden.

Uit onderzoek is gebleken dat dit anders zou zijn als de band met de leidinggevende zou veranderen. 40 procent van de respondenten gaf aan dat ze opener zouden zijn als hun leidinggevende hier meer ruimte toe gaf en er een betere band was.

Hier valt dus veel winst te behalen voor leidinggevenden. Als zij een open en veilige omgeving creëren voor de werknemers, zullen dergelijke problemen minder snel verzwegen worden en kunnen deze mensen vroegtijdig geholpen worden. De angst bestaat immers ook dat deze groep mensen geen hulp zoeken uit angst voor de gevolgen.

Bovendien kan deze informatie ook erg waardevol zijn om ziekteverzuim op de lange termijn te voorkomen. Als gemerkt wordt dat iemand erg somber op het werk verschijnt of helemaal overprikkeld is door de omgeving, dan kunnen maatregelen op het werk worden getroffen om de klachten te verminderen. Op die manier voelen werknemers zich niet alleen beter gehoord, maar wordt ook de kans op uitval kleiner.

Bron: persbericht

 

 

Dit bericht is 1363 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail