



23 februari 2025 – De politie in Rotterdam heeft recent een nieuw initiatief gelanceerd waarbij een psychiatrisch verpleegkundige samen met een speciaal opgeleide agent patrouilleert om sneller en effectiever te reageren op meldingen van verward of onbegrepen gedrag. Dit team kan ter plaatse beter inschatten welke hulp nodig is, aldus politiechef Fred Westerbeke. Dagelijks ontvangt de regio Rotterdam-Rijnmond gemiddeld 45 meldingen over mensen met verward of onbegrepen gedrag, wat in 2024 neerkwam op ruim 16.500 incidenten.
Deze aanpak is een reactie op ernstige voorvallen, zoals de fatale steekpartij op 5 januari waarbij een 67-jarige vrouw om het leven kwam door haar verwarde buurvrouw. Ook in december vonden drie dodelijke schietincidenten plaats in Rotterdam-IJsselmonde, waarbij de verdachte mogelijk een lange zorggeschiedenis had.
Landelijk kampt de politie met de aanpak van personen met onbegrepen gedrag. Vaak ontstaan problemen doordat deze mensen nergens terechtkunnen, wat leidt tot overlast of risico’s voor anderen. Als gevolg hiervan belanden verwarde personen regelmatig in een politiecel, wat volgens Westerbeke onwenselijk is, aangezien de politie hier niet voor is uitgerust.
De voortdurende bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg worden gezien als een belangrijke oorzaak van deze problematiek. Politiechef Noord-Nederland, Martin Sitalsing, gaf eerder aan dat 60 procent van de meldingen over verward of onbegrepen gedrag eigenlijk niet bij de politie thuishoren. Zowel Sitalsing als Westerbeke pleiten voor meer investeringen in de geestelijke gezondheidszorg om deze situaties beter aan te pakken.
Ondanks de structurele problemen reageren agenten positief op de nieuwe aanpak in Rotterdam. Collega’s zijn blij met de aanwezigheid van een psychiatrisch verpleegkundige, wat helpt in situaties waarin ze anders niet goed weten hoe te handelen, aldus Westerbeke.
Ook in andere steden wordt deze samenwerking toegepast. In Deventer en Twente rijdt sinds 2019 een sociaal psychiatrisch verpleegkundige mee met de politie. De GGD Amsterdam heeft 24 uur per dag een specialist beschikbaar die cliënten op locatie bezoekt. In Groningen werkt de politie samen met een verpleegkundige van de Van Mesdagkliniek, die sinds oktober al 66 keer werd ingezet. Deze aanpak blijkt effectief en toont het belang aan van samenwerking tussen politie en psychiatrische hulpverlening voor een betere ondersteuning van mensen met verward gedrag.
Bron: nos.nl / bnn.vara.nl / nu.nl
Dit bericht is 913 keer gelezen.



