Podcast Atlas: de wetenschap achter dromen en nachtmerries

Facebooktwitterlinkedinmail

3 februari 2022 – Wat gebeurt er in ons hoofd als we dromen? Podcast Atlas, de nieuwe wetenschapspodcast van de NTR, onderzoekt in steeds acht afleveringen één onderwerp. Als eerste ligt de droom op de ontleedtafel. Eerst De Duivelse Droom, over slaapverlamming en angstaanjagende hallucinaties. Iedereen heeft weleens een nachtmerrie maar bij sommige mensen zijn deze duistere dromen echt een probleem, ze durven niet meer te slapen.

De psychologen Annette van Schagen en Jaap Lancee hebben een missie: mensen van hun nachtmerries afhelpen. Sandor Chardonnens geeft historische context aan de droom. Hij specialiseerde zich in het ontcijferen van handgeschreven toverboeken uit de zestiende eeuw. Chardonnens weet alles van bezweringsformules, het oproepen van geesten en magische rituelen.

Mensenwerk

In verdiepende gesprekken gaat Petra Grijzen (Nieuwsuur, Atlas) één op één in gesprek met ‘de mens achter de wetenschapper’. Met onder meer nachtmerriepsycholoog Annette van Schagen en slaaponderzoeker en neuroloog Maartje Louter bespreekt ze hun Eureka! -momenten, maar ook hun pool of despair. Ook ontvangt ze verslaggevers Tom Hofland (Blankenberge Tapes) en Steven Smit (Focus wetenschap) die verhalen uit de slaapwetenschap vertellen. Over het nut van dromen, lucide dromen, voorspellende dromen en slapeloosheid.

Podcast Atlas is vanaf donderdag 3 februari 03.00 uur te vinden op de meeste podcastplatforms en -apps en natuurlijk op het podcastplatform van NPO Radio 1.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1902 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail