Perspectief voor ouderen met complex karakter

Facebooktwitterlinkedinmail

Depressies-bij-ouderen-

1 december 2016 – Behandeling van persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen is – wereldwijd – een nog onontgonnen terrein. Hoewel er voor jongere volwassenen de laatste 25 jaar volop behandelmogelijkheden ontwikkeld zijn, heerst tot op heden het idee dat behandeling van ouderen onbegonnen werk is.

Met de promotie van Arjan Videler op 2 december a.s. is daar verandering in gekomen. In zijn proefschrift concludeert hij dat behandeling van persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen wel degelijk haalbaar is en effectief kan zijn.

Centrale motivatie van dit promotietraject is de grote behoefte aan toepasbare en effectieve behandelingen voor persoonlijkheidsstoornissen op latere leeftijd.

Arjan Videler behaalde zijn master klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen in 1993. Nadien werkte hij als psycholoog binnen de afdeling ouderen van de RIAGG Breda. Vanaf 2003 werkt Arjan als psychotherapeut bij GGz Breburg, Centrum Senioren te Tilburg. Sinds 2016 is hij tevens manager behandeling van PersonaCura, een derde lijnsafdeling voor ouderenpsychiatrie, gespecialiseerd in persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Naast zijn klinische werk is Arjan supervisor van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt) en doceert hij psychotherapie bij ouderen en diagnostiek van persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen, onder meer aan de RINO Zuid te Eindhoven en de RINO Groep te Utrecht. Hij is tevens senior onderzoeker bij PersonaCura. Sinds 2006 is Arjan een actief lid van het Expert panel Persoonlijkheid bij Ouderen (EPO), een Nederlands-Vlaamse onderzoeksgroep rondom persoonlijkheids- stoornissen op latere leeftijd.

In zijn klinische, onderwijs- en onderzoeksactiviteiten is Arjan altijd geïntrigeerd geweest door persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen en de mogelijkheden om de effecten van psychotherapie bij ouderen te vergroten.

Het proefschrift is het eindproduct van een promotietraject, dat drs. Arjan Videler in 2014 startte binnen een internationale samenwerking tussen Tilburg University in Nederland en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in België.

Bron: persbericht

 

 

Dit bericht is 4128 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail