Ook Eerste Kamer zonder discussie akkoord met toegang ggz tot Wlz

Facebooktwitterlinkedinmail

11 juli 2019 – Twee weken nadat de Tweede Kamer akkoord ging, heeft gisteren ook de Eerste Kamer ingestemd met een aanpassing van de Wet langdurige zorg (Wlz). De wijziging zorgt ervoor dat ook mensen met een psychische stoornis toegang krijgen tot de wet, iets waar MIND Ypsilon sinds de komst van de wet intensief voor heeft gevochten.

Een tweet van de Federatie Opvang vandaag feliciteert daarom MIND, Ypsilon én staatsecretaris Paul Blokhuis. Zelf maakte Blokhuis vorige week in een eigen tweet duidelijk waarom de aanpassing nodig was: “Op deze manier krijgt deze groep mensen de hulp en rust die ze nodig hebben.” De toegang gaat in per 1 januari 2021.

Die rust is cruciaal, vindt Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter. “Binnen Ypsilon weten we hoe hoog de spanning kan oplopen als mensen steeds weer gekeurd moeten worden om te kijken of ze al geschikt zijn om te werken. Met niet zelden een nieuwe psychose tot gevolg. Toegang tot de Wlz maakt dat niet genezing voorop staat, maar de kwaliteit van leven. Zonder daarmee te zeggen dat mensen daarmee zijn opgegeven, integendeel. Het blijft zaak te kijken of en hoe mensen kunnen groeien en beetje bij beetje kunnen herstellen.” De Wlz zal ze daarin niet tegenhouden, benadrukte Blokhuis in het Kamerdebat: “Het is niet het ‘Hotel California’ van popgroep The Eagles waar mensen in komen, maar nooit meer uit kunnen komen.”

Blokhuis benadrukte destijds ook dat mensen straks niet hoeven te verkassen als ze onder de Wlz komen te vallen. Ze moeten er ‘zo min mogelijk van merken’. Dat laatste ziet Stavenuiter als een verspreking. “Ze moeten er natuurlijk juist wel wat van merken! Met meer aandacht voor de méns achter de ziekte, voor een betekenisvolle invulling van de dag en aandacht voor het sociale netwerk. Een manier van zorg en ondersteuning die wij bijvoorbeeld terugzien bij ART, een zorgconcept dat Actief heRstel in de Triade nastreeft en dat  momenteel in zo’n 20 ggz-instellingen en beschermende woonvormen wordt uitgeprobeerd.”

Bron: ypsilon.org

 

Dit bericht is 3011 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail