Onno Hoes: ‘Kijk uit naar verwarde mensen op straat’

Facebooktwitterlinkedinmail

5 september 2018 – Mensen moeten meer verantwoordelijkheid nemen als zij een verward persoon op straat zien. “Pas als een verward persoon wordt gezien, kan het herstel beginnen”, zegt Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam Verward Gedrag, in Trouw, zo meldt RTLnieuws.

Volgens Hoes is naar elkaar omkijken pas het begin, dan kan verward gedrag worden gesignaleerd. Daarna kan de hulpverlening beginnen.

‘Nederland niemandsland’

Het team van Hoes heeft twee jaar onderzoek gedaan naar het helpen van verwarde personen. Op 1 oktober wordt de commissie opgeheven. In een paginagrote advertentie in de Volkskrant roepen tal van prominenten samen met de commissie op ‘meer oog te hebben voor elkaar, want Nederland dreigt een niemandsland te worden’.

Onno Hoes: De maatschappij is verhard. De aandacht die we ‘vroeger’ als mensen voor elkaar hadden, is vervangen door instituten en regels die precies weten welke standaardoplossing het beste is. Juist mensen die niet in een standaardhokje passen en hun eigen boontjes niet meer kunnen doppen, hebben die menselijke aandacht nodig. Als we meer echte aandacht voor elkaar hebben, dan zien we sneller dat het met iemand niet goed gaat en kunnen we incidenten voorkomen.

Het Manifest Oog voor Elkaar  is ondertekend door tal van bekende Nederlanders, onder wie tv-presentatrice Anita Witzier, snowboardster Bibian Mentel, oud-politici als Erica Terpstra, André Rouvoet (voorzitter Zorgverzekeraars Nederland) en Boris van der Ham (voorzitter Humanistisch Verbond) en cabaretier Jörgen Raymann.

Bron: rtlnieuws.nl/   Manifest Oog voor Elkaar

Dit bericht is 11767 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail