Online therapie, werkt dat wel?

Facebooktwitterlinkedinmail

20  december 2022 – Claudi Bockting, hoogleraar klinische psychologie, werd voor de Volkskrant geïnterviewd over online therapie. Ze doet wereldwijd onderzoek naar e-therapie. De nadelen zijn duidelijk, maar online therapie is voor veel mensen wel effectief.

Bocktings onderzoek naar de effectiviteit van onlinetherapie begon ongeveer tien jaar geleden. Onder meer in Australië, waar niet iedereen een psycholoog om de hoek heeft. Uit een meta-analyse waarin de resultaten van 56 studies met in totaal 100 duizend cliënten werden samengevoegd, bleek onlinetherapie net zo doeltreffend als de traditionele gespreksvormen voor vrijwel alle psychische aandoeningen. Ongeveer de helft van de mensen reageert er goed op. Nog eens éénderde ziet de klachten ook verminderen, maar in mindere mate.

De coronacrisis zou de hulpverlening wel eens blijvend kunnen hebben veranderd. Veel cliënten lijken de online behandeling prettig te vinden. Het is flexibeler, je kunt het gewoon vanuit huis doen en het is gemakkelijk in te plannen. Het maakt de drempel ook lager om hulp te vragen.

Lees hier het volledige artikel: Therapie via het beelscherm, werkt dat wel?

Bron: ingezonden nieuws

Dit bericht is 3195 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail