Online interview Week van de Psychiat­rie terug­kijken?

Facebooktwitterlinkedinmail

30 maart 2020 – Bekijk het online (livestream) interview over de Week van de Psychiatrie. Aan het woord komen Chris Nijboer (voorzitter van de landelijke werkgroep Week van de Psychiatrie 2020), Maarten van Rooijen, (wethouder van de Gemeente Utrecht) en en Alan Ralston (bestuurslid NVvP en psychiater bij UMC Utrecht).

Afgelopen vrijdag tussen 12 uur en 13 uur werd dit enerverende gesprek uitgezonden op Out of the Box TV Je kunt de uitzending terugkijken via de link in dit bericht.

Vorige week zouden in het kader van de week van de psychiatrie door het hele land volop activiteiten plaatsvinden rond het thema ‘Betekenisvol meedoen’. Helaas konden deze vanwege de maatregelen rondom het coronavirus niet deze week doorgaan. De afsluitende dag zal op een later moment opnieuw worden georganiseerd.

De week was niet helemaal stil: de landelijke werkgroep besteedde wel op andere manier aandacht aan het thema van de Week van de Psychiatrie: ‘Betekenisvol meedoen’: één van de leden schreef een blog. En de voorzitter van de werkgroep en andere betrokkenen bij de landelijke slotdag waren afgelopen vrijdag te zien en te beluisteren op Out of the Box TV. Aan het woord komen Chris Nijboer (voorzitter van de landelijke werkgroep Week van de Psychiatrie 2020) Maarten van Rooijen, (wethouder van de Gemeente Utrecht) en en Alan Ralston (bestuurslid NVvP en psychiater bij UMC Utrecht). Zij zouden allen een bijdrage hebben geleverd tijdens de landelijke slotdag op 28 maart in Utrecht.

Bekijk de uitzending terug
Via deze link kun je de uitzending terugkijken. Het gesprek start vanaf 1:02:26, en het duurt ruim een uur.

Bron: clientenraad.nl 

NB: De Week van de Psychiatrie vindt zijn oorsprong in het anti-autoritaire denken van de jaren zestig. Aan de golf van kritiek op bestaande maatschappelijke structuren ontkwam ook de psychiatrie niet. Tegenover de bestaande zorg ontwikkelde zich een kritische beweging, waarvan Jan Foudraine en Carel Muller belangrijke exponenten waren. In 1974 bundelden actiegroepen hun krachten in een landelijke Werkgroep `Dag van de Psychiatrie’. Wat in 1974 begint met de Dag van de Psychiatrie, groeit al snel uit tot de Week van de Psychiatrie:  Voor meer geschiedenis lees ‘Wat is de week van de Psychiatrie‘.

Dit bericht is 1902 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail