Bijna 40 procent slikt langdurig medicijnen zonder enige controle tussendoor

Facebooktwitterlinkedinmail

17 oktober 2021 – ‘Ik slik vanaf mijn 22ste antidepressiva. Het plan was dat ik het ongeveer een jaar zou slikken. Ik ben nu 47.’ Het is maar één voorbeeld van langdurig medicijngebruik waarbij weinig of geen tussentijdse beoordelingen plaatsvinden. Het komt meer voor dan je zou denken. Uit een enquête van Radar blijkt dat maar liefst 39 procent van de mensen nooit iets hoort van de arts of apotheker.

Dit terwijl er door de jaren heen veel verandert, zowel lichamelijk bij de patiënt als qua medicijnaanbod. Ook kunnen er langetermijneffecten en verslaving op de loer liggen. Is het niet tijd voor een jaarlijkse medicatie-APK?

Enquête
Uit de enquête onder ruim 30.000 panelleden blijkt dat zo’n 27.000 respondenten medicijnen gebruiken. 71 procent van hen gebruikt de medicatie langer dan vijf jaar. Bij 39 procent heeft er nooit een tussentijdse controle plaatsgevonden. Je kunt de volledige resultaten van het Radar-onderzoek hier lezen.

Meer aandacht voor (langdurig) gebruik
Uit de Radar-enquête blijkt dat ruim één op de tien respondenten het medicijn langer dan de voorgeschreven behandelduur gebruikt. Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie vindt dit geen goede ontwikkeling. ‘We maken ons zorgen over dat er te veel een automatisme is, waardoor mensen eindeloos – soms wel tien, twintig of zelfs dertig jaar – medicijnen gebruiken zonder dat erover wordt gesproken met de arts.’

Het onzichtbare werk van apotheker en huisarts
Hoe kan het gebeuren dat zoveel mensen jaren achtereen ongemonitord medicatie kunnen blijven slikken? Een gebrek aan tijd en geld, is het korte antwoord van zowel huisartsen als apothekers. De nadruk ligt op de kwetsbaarste groep vanaf 65 of zelfs 75 jaar, vaak in combinatie met gebruik van meer dan vijf of tien medicijnen. Ook chronisch zieke mensen krijgen een regelmatige check. Mensen met reumamedicatie worden bijvoorbeeld jaarlijks bij de arts uitgenodigd.

Tijd voor een medicijnen-APK?
Toch is er een groep die buiten de boot valt, erkennen zowel het NHG als de KNMP. Meer automatische signalen bij het afhalen van een herhaalrecept, waardoor de apotheker snel weet dat iemand al langer dan gebruikelijk een middel neemt, zouden een deel van de oplossing kunnen zijn. Ook online vragenlijsten kunnen helpen, waarbij de mensen met klachten uitgefilterd kunnen worden.

Bron en uitgebreid artikel : radar.avrotros.nl 

 

Dit bericht is 2303 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail