Nura (11) heeft geleerd haar angst te overwinnen bij de Durfpoli

Facebooktwitterlinkedinmail

23 januari 2018  – Spinnen, clowns of kleine ruimtes. Bijna iedereen is wel ergens bang voor. Maar sommige mensen zijn zo bang, dat het thuis of op school voor problemen zorgt. In Groningen is een speciaal centrum waar kinderen sneller van hun angsten afgeholpen kunnen worden: de durfpoli.

Angststoornis wordt niet altijd geuit
4 tot 8 procent van de kinderen van 0 tot 12 jaar heeft volgens hun ouders last van internaliserende problemen. Hieronder worden angst- en stemmingsproblemen verstaan. Bij het toenemen van de leeftijd, neemt ook het voorkomen van problemen toe. Dat blijkt wel uit dat ruim 10 procent van de jongeren van 13 jaar en ouder een angststoornis heeft. Het gaat hier vooral om sociale en specifieke fobieën. Meisjes hebben hier vaker last van dan jongens. Omdat kinderen en jongeren hun angst(en) niet altijd uiten, is angst in hun gedrag niet altijd zichtbaar of komt het anders tot uiting, bijvoorbeeld door aandachts- of concentratieproblemen op school. Daardoor wordt een fobie door ouders en leerkrachten soms pas laat opgemerkt.

Een van de kinderen die naar de durfpoli gaat is Nura van 11 jaar. Zij was heel bang voor spinnen, maar inmiddels is die angst een stuk minder geworden.

Stap voor stap

Stapsgewijs leren de kinderen om van hun angsten af te komen. Als iemand bijvoorbeeld bang is voor spinnen, leert-ie eerst om naar een spin achter glas te kijken. Als dat goed voelt, kan de volgende stap zijn dat de spin los loopt. En veel kinderen durven de spin uiteindelijk zelfs aan te raken.

Meer durfpoli

Volgens artsen werkt de durfpoli in Groningen heel goed. Maar ze willen blijven testen hoe de kinderen het beste geholpen kunnen worden. Daarom komt er ook een in Leeuwarden en Drachten.

Aanmelden zonder verwijzing

Wilt u uw zoon of dochter, cliënt of leerling aanmelden voor de Durfpoli? Dat kan direct (zonder verwijzing) via www.facingfears.nl of durfpoli@rug.nl. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de projectleider van de Durfpoli: Rachel de Jong, via 050 363 7607 of 06 86816108.

Bron: jeugdjournaal.nl / rug.nl

Dit bericht is 3176 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail