Nieuwe website Rookvrijezorg.com geeft impuls aan rookvrije GGZ

Facebooktwitterlinkedinmail

6 december 2019 – In 2030 is de gehele zorg rookvrij, dit is zo afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord. Om zorginstellingen daarbij te ondersteunen is op 4 december de website Rookvrijezorg.com officieel gelanceerd.

De website bevat een snel groeiend aantal best practices uit algemene en academische ziekenhuizen, verslavingszorginstellingen en GGZ-instellingen die al een rookvrije werk- en behandelcultuur hebben gerealiseerd of daarin een aardig eind op weg zijn.

Rookvrijezorg.com is een initiatief van Koepelorganisaties NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen), NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra), GGZ-Nederland en Verslavingskunde Nederland, de Alliantie Nederland Rookvrij, het ministerie van VWS en het Trimbos-instituut.

GGZ rookvrij in 2025
Voor de verslavingszorg is afgesproken dat instellingen aangesloten bij Verslavingskunde Nederland in 2020 rookvrij zijn. Uiterlijk in 2025 zijn alle GGZ-instellingen aangesloten bij GGZ Nederland rookvrij. Ook zijn in 2025 alle ziekenhuizen die aangesloten zijn bij de Nederlandse Federatie Universitair Medische Centra en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen rookvrij.

Charles Wijnker directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie van het ministerie van VWS gaf het startsein voor de vernieuwde website in het bijzijn van alle initiatiefnemers: “De Rookvrije Zorg is een van de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord waar zichtbaar grote stappen worden gezet. Vier grote koepelorganisaties uit de zorg zijn in dit eerste jaar al aangehaakt en het streven voor 2020 is het initiatief Rookvrije Zorg uit te breiden naar andere zorgsectoren. De website biedt hen een schat aan relevante informatie en documentatie. Zorginstellingen die komend jaar rookvrij gaan worden kunnen daar zeker hun voordeel mee doen.”

De website biedt een schat aan relevante informatie en documentatie.

Van beleidsplan tot checklist
Esther Croes, arts-epidemioloog van het Trimbos-instituut: “Rookvrijezorg.com biedt handige tips and trics voor het rookvrij maken van zorginstellingen. Van beleids- en communicatieplannen tot checklists, informatie over rookstop ondersteuning en een wachtkamerfilmpje. Een enthousiaste groep zorginstellingen heeft deze tools ontwikkeld en in hun dagelijkse praktijk toegepast. Zij laten zien dat een rookvrije zorg kan!”

Dit bericht is 2537 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail