Nieuwe website over preventieve cognitive therapie tegen terugval depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

28 mei 2019 – Preventieve cognitieve therapie (PCT) kan het risico op terugval van depressie sterk verminderen, zo bleek uit onderzoek van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum.

Uit een nieuwe publicatie van het onderzoeksteam van Bockting blijkt ook dat de inzet van PCT kosteneffectief is. Om patiënten en zorgprofessionals met de methode in aanraking te brengen is in samenwerking met de Depressie Vereniging de website www.voorkomdepressie.nl ontwikkeld.

Op de website zijn praktische tips en achtergrondinformatie te vinden over het voorkomen van terugval van depressie. Ook is er een kaart gemaakt waarop patiënten kunnen zien of er in de buurt therapeuten beschikbaar zijn die preventieve cognitieve therapie geven.

Terugvalpreventie en interventies

Bockting heeft het ontwikkelen en onderzoeken van terugvalpreventie en interventies voor depressie en angst tot haar levenswerk gemaakt. Inmiddels zijn er vijf landelijke studies afgerond naar PCT waarin een duidelijk beschermend effect gevonden wordt tegen terugval bij mensen met terugkerende depressies.

Nieuwe website over PCT tegen terugval depressie

Het doel van voorkomdepressie.nl is om zowel onder patiënten als zorgprofessionals meer bewustzijn te creëren over het belang van terugvalpreventie. Zowel ten aanzien van antidepressivagebruik als psychologische interventies.

De inhoud van de website is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een van de onderzoeksvrijwilligers van de Depressie Vereniging.

Hoe werkt Preventieve Cognitieve Training?

Bij Preventieve Cognitieve Training leert u als deelnemer wat u zelf kunt doen om een terugval te voorkomen. De training bestaat uit 8 sessies.

Bij deze Preventieve Cognitieve Training Komen drie onderdelen aan bod:

  1. U werkt aan het vermeerderen van positieve denkpatronen en verminderen van beperkende denkpatronen.
  2. U leert hoe u positieve gevoelens en ervaringen beter op kunt slaan in uw geheugen en hoe u deze positieve gevoelens en ervaringen terug kunt halen uit uw geheugen.
  3. U maakt zelf een persoonlijk preventieplan. Dit kan u helpen een terugval in de toekomst te herkennen. Met behulp van het preventieplan weet u wat u zelf kunt doen om terugval te voorkomen.

Na iedere sessie krijgt u als deelnemer opdrachten mee waar u thuis mee aan de slag gaat. Deze opdrachten nemen circa 10 minuten in beslag en zijn erg belangrijk voor een succesvol verloop van de training. Iedere sessie worden de opdrachten met u besproken.

Aan het einde van de training heeft u dan als deelnemer aan deze training zelf een persoonlijk preventieplan gemaakt. Hierin staat wat u kunt doen wanneer u depressieve gevoelens of klachten begint te ervaren.  Het doel van de training is dat u minder vaak en minder snel terug zal vallen in een depressie. Deze training kunt u zowel in een groep als individueel volgen. De training wordt gegeven door PCT-therapeuten. Dit zijn speciaal in PCT getrainde gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen en psychiaters.

Bekijk hier de video ” Wat is preventieve cognitieve therapie? ”

Voor meer informatie ga naar: www.voorkomdepressie.nl 

Bron: nedkad.nl

Dit bericht is 5727 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail