Nieuwe behandeling dwangstoornis boekt resultaat in vier dagen

Facebooktwitterlinkedinmail

11 oktober 2018 – Wie een dwangstoornis heeft, ook wel een obsessief-compulsieve stoornis (OCD) genoemd, heeft last van terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Patiënten zijn bijvoorbeeld constant bang om ziek te worden van vuil uit de omgeving. De daarbij komende handeling is het keer op keer wassen van de handen. De angst zal dan even uitblijven, maar snel weer terugkeren, zo meldt eoswetenschap.

Wetenschappers van het Oslo University Hospital onderzochten een nieuwe vierdaagse behandeling op negentig patiënten met een dwangstoornis. De vrijwilligers werden onderverdeeld in groepjes van zes patiënten en zes therapeuten. De behandeldagen waren over acht dagen verdeeld. Op de eerste en laatste dag kregen de dwangpatiënten uitleg over de behandeling en was er een nabespreking. Op de tweede en derde dag namen de patiënten deel aan ‘exposure therapie’. Ze moesten leren om hun angst onder ogen te komen in plaats van afleiding te zoeken of een handeling te verrichten om de angst (tijdelijk) te verminderen. Stel dat de patiënt als dwanghandeling heeft om steeds de handen te wassen, dan leert hij dat hier zo veel mogelijk af. Deze techniek heet de LET-techniek (LEan into The anxiety).

“Na drie maanden had nog steeds 80 procent van de patiënten baat bij de behandeling en 67 procent had alleen nog last van milde symptomen”

Direct voor de vierdaagse therapie, direct erna én drie maanden na de behandeling vulden de proefpersonen samen met een therapeut de Yale- Brown Obsessive Compulsive Scale in. Dat is een vragenlijst om de ernst van de dwanggedachten en –handelingen te achterhalen. Direct na de behandeling had 91 procent van de deelnemers in mindere mate last van de dwangstoornis dan voor de behandeling. Eenenzeventig procent hield enkel nog milde symptomen van de stoornis over. Na drie maanden had nog steeds ruim 80 procent baat bij de behandeling en had 67 procent alleen nog last van milde symptomen.

Op de wachtlijst van het ziekenhuis in Oslo stonden honderd patiënten die nu in korte tijd geholpen zijn. In 2016 kon het ziekenhuis slechts zeventig patiënten behandelen gedurende het hele jaar. De behandeling wordt daarom nu standaard aangeboden in het Oslo University Hospital. Verder onderzoek gaat nu uitzoeken of de behandeling even goed aanslaat in andere landen.

De bevindingen zijn gepubliceerd in hek vakblad BMC Psychiatry.

Bron: eoswetenschap.eu

Dit bericht is 9165 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail