Nieuw antipsychoticum belt dokter dat hij is ingenomen

Facebooktwitterlinkedinmail

9 december 2017 – Meldt een pil zich bij de dokter en zegt: “Dokter, ik ben geslikt.” Dat is ongeveer wat de fabrikanten Otsuka en Proteus als eerste in de wereld hebben weten te realiseren met het antipsychoticum Abilify MyCite.

De pil is nog niet in Nederland, maar het Amerikaanse college ter beoordeling van geneesmiddelen, de FDA, heeft deze week toestemming gegeven voor de digitale pil. De nieuwe variant moet voorkomen dat patiënten hun pillen laten staan, iets wat heel veel mensen met psychosegevoeligheid maar ook met andere aandoeningen nu wel doen.

De nieuwe pil bevat een sensor die een signaal afgeeft naar een bijbehorende pleister zodra er een chemische reactie plaatsvindt met maagzuur. De pleister, die de patiënt op het lijf moet dragen, geeft de informatie vervolgens door naar een app op de telefoon van de patiënt of direct naar de arts. Dat kan overigens alleen met toestemming van de patiënt. Abilify, met de stofnaam aripiprazol, wordt ook in Nederland voorgeschreven, maar dan zonder sensor.

Apotheker Dick Toering, docent gezondheidsgedrag en therapietrouw aan het UMCG, noemt in de Volkskrant de pil vanuit technologisch oogpunt een ‘erg interessante ontwikkeling’ Maar ‘iets wat technisch kan, hoeft uit menselijk oogpunt niet altijd wenselijk te zijn natuurlijk.’ Hij vergelijkt het met uitgebreid cameratoezicht. “Een antipsychoticum met ingebouwde sensor is wel een erg grote inbreuk op onze vrijheid, ook als we toestemming geven”, aldus de apotheker in de Volkskrant.

Bron: ypsilon.org

Dit bericht is 4052 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail