Excessieve winst binnen de GGZ

Facebooktwitterlinkedinmail

Veel-geld

5 juli 2016 – De GGZ is een goudmijn voor zorgondernemers. Dat zeggen Jeroen Suijs (hoogleraar financial accounting) en Harrie Verbon (hoogleraar openbare financiën), op Volkskrant.nl. De sector als geheel maakt een winst van een kleine half miljard euro per jaar, waarvan ongeveer de helft door de hoogleraren als ‘excessief’ wordt bestempeld.

Het gebrek aan concurrentie tussen GGZ-instellingen en door te weinig toezicht op de financiën, is het volgens de hoogleraren mogelijk dat GGZ-ondernemingen grote winsten behalen ten koste van cliënten en de belastingbetaler. De controle en het toezicht op de instanties zou een onoverzichtelijke lappendeken zijn. Het gemak waarmee een BV zich kan laten erkennen als zorginstelling zou bovendien veel te gemakkelijk zijn. Vooral BV’s die hun winst uit pgb’s halen, zouden het meest profiteren van deze omstandigheden, omdat daarop het minst wordt gecontroleerd.

Suijs en Verbon bekeken de geldstromen van GGZ-instellingen in opdracht van Omroep Gelderland. Op Volkskrant.nl reageren zij met de resultaten van hun onderzoek op het relaas van Damiaan Denys in de Volkskrant van 21 juni. Denys stelt dat marktwerking binnen de GGZ ervoor zorgt dat mensen met complexe diagnoses buiten de boot vallen. Suijs en Verbon beamen dat, maar stellen dat niet alleen de marktwerking daarvoor verantwoordelijk is. Volgens hen spelen er dus andere zaken mee waardoor GGZ-instellingen de kosten opdrijven en leveren complexe patiënten geen winst op. GGZ-instellingen zouden daarom vooral inzetten op ‘lichtere’ problematiek.

Lees hier het hele artikel op Volkskrant.nl

Bron: autisme.nl 

Dit bericht is 4605 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail