Nieuw onderzoeksprogramma ggz in de maak

Facebooktwitterlinkedinmail

onderzoek

1 april 2016 – Op verzoek van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat ZonMw een nieuw onderzoeksprogramma ontwikkelen voor de geestelijke gezondheidszorg. Dat maakte Henk Smid, directeur van ZonMw, vandaag bekend tijdens het NVVP Voorjaarscongres congres in Maastricht. 

Het programma zal uitgaan van 2 centrale thema’s:

  • vroege behandeling
  • gepersonaliseerde zorg

Daarnaast wordt expliciet aandacht besteed aan door het ministerie voorgedragen onderwerpen zoals onderzoek naar het voorkomen en genezen van depressie in den brede en bij jonge vrouwen en bij tieners (meisjes en jongens) in het bijzonder, het betrekken van vrouwen en jongeren in het onderzoek, de relatie tussen voeding en psychische gezondheid, het terugdringen van het aantal mensen met een psychische stoornis en het voorkomen van chroniciteit en onnodig lange behandeltrajecten.

Onderzoeksagenda ggz

De basis voor dit programma wordt gevormd door de ‘Onderzoeksagenda ggz, De juiste behandeling op het juiste moment’ (maart 2016). Deze agenda is opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), het Landelijk Platform GGz (LPGGz), het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), GGZ Nederland en Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Zoals in de agenda wordt voorgesteld, geeft het programma prioriteit aan klinisch en praktijkgericht onderzoek en aan de interactie en participatie van patiënten en hun naasten.

Budget en looptijd

Het betreft een 10-jarig programma voor een totaalbedrag van naar planning 50 miljoen euro. De eerste 10 miljoen voor de komende 2 jaar zijn inmiddels door het ministerie toegezegd. In de nabije periode wordt gewerkt aan het uitwerken van het programmavoorstel.

Programmacommissie

De programmacommissie is reeds samengesteld. Voorzitter van de programmacommissie is Pauline Meurs, hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg aan het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam en voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). De commissieleden zijn:

  • Nynke Boonstra
  • Wim van den Brink
  • Thea Heeren
  • Nathalie Kelderman
  • Nanne de Vries

Meer informatie

 Bron: zonmw.nl

Dit bericht is 2653 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail