Nederlanders drinken problematisch veel

Facebooktwitterlinkedinmail

24 mei 2017 – Dat Nederlanders veel drinken was al langer bekend. Maar uit een groot internationaal onderzoek naar riskant alcoholgebruik blijkt nu dat de Nederlandse deelnemers zelfs in de Europese top drie staan. Alleen de Ieren en Denen scoren hoger. Daarnaast hebben Nederlanders amper de intentie om te minderen.

Problematisch drinken houdt in dat drinkers relatief vaak spoedeisende hulp nodig hebben, niet meer herinneren wat er is gebeurd en last hebben van schuldgevoelens en spijt achteraf.

Vooral Nederlandse mannen drinken veel. Ruim 40 procent van de mannen drinkt problematisch veel, tegenover 25 procent wereldwijd. Bij vrouwen is dat ruim 27 procent tegenover 20 procent wereldwijd.

Op de site van Jellinek kun je testen of je drankgebruik problematisch is en kun je online hulp krijgen.

Floor van Bakkum van Jellinek is geschrokken van de resultaten. “Een kwart van de mannen onder de 25 jaar geeft aan één keer per maand een blackout te hebben. Dat ze niet meer kunnen herinneren wat er is gebeurd. Dat is een indicatie voor hersenschade en zijn zorgelijke ontwikkelingen.”

Ruim 3000 Nederlanders vulden de vragenlijst van het grootste wereldwijde onderzoek naar drugs- en alcoholgebruik, in. Het is geen representatieve steekproef legt Van Bakkum uit, maar de resultaten zijn wel internationaal vergelijkbaar.

“In het onderzoek is een oververtegenwoordiging van jonge mensen. En van mensen die iets hebben met alcohol- en drugsgebruik, anders vul je zo’n lange vragenlijst niet zo snel in. Maar dat is in andere landen ook zo.”

Tegenwoordig zie je iedereen zich lam zuipen. Dat is normaal.

Nikita Habich

Nikita Habich is voormalig alcoholverslaafde. Ze begon op haar twaalfde met drinken. “Dat wazige gevoel vond ik lekker. Ik was minder bang en minder onzeker. Ik wilde er ook graag bij horen, dus nam ik er nog eentje.”

Op een gegeven moment dronk ze vier à vijf flessen “neppe” Malibu op een dag. “En als dat op was, ging ik over op de sterkere drank. Nog een fles wodka.”

Video afspelen

01:04

Nikita Habich over drankgebruik

Habich vindt het scheef hoe er tegen alcohol wordt aangekeken. “Tegenwoordig zie je iedereen zich lam zuipen. Dat is normaal. Maar ik vind het heftig.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat weinig Nederlanders van plan zijn om minder te drinken. Slechts 30 procent zou het komende jaar liever minder drinken.

Bij mensen die drugs gebruiken, zie je dat de omgeving aan de bel trekt.

Floor van Bakkum

Dat komt volgens Van Bakkum omdat alcohol zeer is geaccepteerd in Nederland. “Dat is echt het probleem. Bij mensen die drugs gebruiken, zie je dat de omgeving aan de bel trekt. Maar een alcoholgebruiker kan echt heel lang drinken voordat iemand er iets van zegt.”

Maatregelen

Daarnaast gaan mensen niet minder drinken zodra ze ouder worden, wat wel het geval is bij drugs. “Mensen minderen vaak als ze serieus worden. Maar alcoholgebruik neemt juist toe. En als jongeren nu al zo stevig drinken, maak ik me daar wel zorgen om.”

Volgens Van Bakkum zijn meer overheidsmaatregelen nodig. “Je kunt denken aan een verbod op marketing en sportsponsoring, een vaste prijs voor alcohol en een vermindering van locaties waar je alcohol kunt kopen.”

Bekijk hier de reportage.

Bron: nos.nl/nieuwsuur

Dit bericht is 3799 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail