24 mei 2017 – Dat Nederlanders veel drinken was al langer bekend. Maar uit een groot internationaal onderzoek naar riskant alcoholgebruik blijkt nu dat de Nederlandse deelnemers zelfs in de Europese top drie staan. Alleen de Ieren en Denen scoren hoger. Daarnaast hebben Nederlanders amper de intentie om te minderen.
Problematisch drinken houdt in dat drinkers relatief vaak spoedeisende hulp nodig hebben, niet meer herinneren wat er is gebeurd en last hebben van schuldgevoelens en spijt achteraf.
Vooral Nederlandse mannen drinken veel. Ruim 40 procent van de mannen drinkt problematisch veel, tegenover 25 procent wereldwijd. Bij vrouwen is dat ruim 27 procent tegenover 20 procent wereldwijd.
Op de site van Jellinek kun je testen of je drankgebruik problematisch is en kun je online hulp krijgen.
Floor van Bakkum van Jellinek is geschrokken van de resultaten. “Een kwart van de mannen onder de 25 jaar geeft aan één keer per maand een blackout te hebben. Dat ze niet meer kunnen herinneren wat er is gebeurd. Dat is een indicatie voor hersenschade en zijn zorgelijke ontwikkelingen.”
Ruim 3000 Nederlanders vulden de vragenlijst van het grootste wereldwijde onderzoek naar drugs- en alcoholgebruik, in. Het is geen representatieve steekproef legt Van Bakkum uit, maar de resultaten zijn wel internationaal vergelijkbaar.
“In het onderzoek is een oververtegenwoordiging van jonge mensen. En van mensen die iets hebben met alcohol- en drugsgebruik, anders vul je zo’n lange vragenlijst niet zo snel in. Maar dat is in andere landen ook zo.”
Tegenwoordig zie je iedereen zich lam zuipen. Dat is normaal.
Nikita Habich
Nikita Habich is voormalig alcoholverslaafde. Ze begon op haar twaalfde met drinken. “Dat wazige gevoel vond ik lekker. Ik was minder bang en minder onzeker. Ik wilde er ook graag bij horen, dus nam ik er nog eentje.”
Op een gegeven moment dronk ze vier à vijf flessen “neppe” Malibu op een dag. “En als dat op was, ging ik over op de sterkere drank. Nog een fles wodka.”
Dit bericht is 3992 keer gelezen.