Meeste GGZ-instellingen hebben gebruik meldcode kindermishandeling op orde

Facebooktwitterlinkedinmail

21 november 2018 – De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft onderzocht of ggz-instellingen zich voldoende inzetten voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. In haar toezicht heeft IGJ aandacht voor de uitvoering van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. 

Het merendeel van de ggz-instellingen die op grond van een eerder negatiever beeld nader werd bevraagd, blijkt de meldcode in de zorg nu actief te hanteren. Zo wordt er bij een intake gevraagd naar de thuissituatie van de cliënt. Daarbij is ook aandacht voor thuiswonende kinderen. De inspectie zag goede voorbeelden van ggz-instellingen die de meldcode op diverse manieren binnen hun beleid en werkwijze vastgelegd hebben.De kans dat iemand te maken krijgt met huiselijk geweld of kindermishandeling is groter dan de kans op welke andere vorm van geweld dan ook.

Ondanks de inzet van de afgelopen jaren, is het tot nu toe niet gelukt om dit probleem terug te dringen. Jaarlijks zijn nog steeds zo’n 170.000 ouderen, 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer. De gevolgen kunnen ernstig zijn en vaak levenslang merkbaar. Gezien de grote gevolgen van kindermishandeling en huiselijk geweld, moet het geweld zo snel mogelijk gesignaleerd worden. Het is essentieel dat beroepskrachten zich in hun dagelijks werk bewust zijn van deze risico’s. Vanaf 2013 bestaat de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De inspectie ziet toe op het gebruik van deze meldcode door zorginstellingen.

Meldcode ook voor jeugdhulp

Vorig jaar berichtte de inspectie nog dat het gebruik van de meldcode beter moest. De resultaten van dit jaar laten zien dat het bewustzijn groeit, maar dat structurele aandacht voor het thema nodig blijft. De IGJ constateerde dat binnen enkele instellingen die kinder- en jeugdpsychiatrie verlenen, de veronderstelling bestaat dat de meldcode niet voor jeugdhulp van toepassing is. Dit is niet juist. Ook voor kinder- en jeugdpsychiatrie/-ggz en vrijgevestigde zorgaanbieders in de ggz geldt de meldcode. Het geweld kan immers ook van toepassing zijn op broertjes, zusjes of andere leden van het gezin.

Signalen huiselijk geweld en kindermishandeling herkennen

Door het thema voortdurend te agenderen en te stimuleren levert IGJ een bijdrage aan het terugdringen van deze problematiek. Daarom heeft de IGJ vandaag in de week tegen kindermishandeling de factsheet ‘Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in de ggz: stand van zaken’ naar een groot aantal ggz instellingen gestuurd. Zo leren instellingen van elkaar om het onderwerp binnen en buiten de spreekkamer te benoemen. Zo worden signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling eerder herkend, aangepakt en zo nodig gemeld.

Gevolgen huiselijk geweld

Huiselijk geweld en kindermishandeling komen veel voor in onze maatschappij. De kans dat iemand te maken krijgt met huiselijk geweld of kindermishandeling is groter dan de kans op welke andere vorm van geweld dan ook. Ondanks de inzet van de afgelopen jaren, is het tot nu toe niet gelukt om dit probleem terug te dringen. Jaarlijks zijn nog steeds zo’n 170.000 ouderen, 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer. De gevolgen kunnen ernstig zijn en vaak levenslang merkbaar

Download ‘Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in de ggz: stand van zaken’ PDF document | 3 pagina’s | 125 kB Rapport | 20-11-2018            

Bron: igj.nl

Dit bericht is 6236 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail