Meanders wint social design voor mentale gezondheid

Facebooktwitterlinkedinmail

29 oktober 2022 – Afgelopen  donderdag heeft Juliette Vandermosten met ‘Meanders’ de Planetree Design Award 2022 gewonnen. Dit meest inspirerende ontwerp voor een mentaal gezondheidsvraagstuk is een gesprekstool in de vorm van een gezamenlijk bordspel om het gesprek over dementie op gang te brengen binnen families. De bokaal – gemaakt door deelnemers van GGzE De Boei samen met ontwerper Willem van Hooff – werd uitgereikt tijdens de seminar ‘Mental Health for All’ van Design Academy Eindhoven (DAE) en GGzE.

Het bordspel Meanders helpt families opnieuw verbinding te maken, relaties van wederzijdse zorg te herstellen, en de zorg voor dementie te verschuiven van een persoonsgerichte benadering naar een systemische en holistische benadering. Het bordspel heeft Vandermosten ontwikkeld in samenwerking met de logopedisten van Aan Den Hofpad. Het gebruikt de mechanica van een bordspel en creëert vreugde als er ​​ruimte voor kwetsbaarheid ontstaat. Zo kunnen de deelnemers open praten ​over hun behoeften, zorgen en verwachtingen. Het is geen therapie-instrument, het biedt geen oplossingen. Het biedt ruimte voor deelnemers om naar elkaar te luisteren en opnieuw verbinding te maken.

Winnend ontwerp: Meanders

De drie geselecteerde projecten op het podium waren Dolls who are connected, Spelelementen en Meanders. De beslissing van de jury was unaniem: “Juliette Vandermosten met ‘Meanders’ is de winnaar van de Planetree Design Award 2022. We zijn erg onder de indruk van de toepasbaarheid voor allerlei doelgroepen, niet alleen voor cliënten met dementie. Ook voor hun familie en relaties is de kracht van deze tool dat je samen aan iets bouwt dat uiteindelijk een geheel wordt. De tool is gelaagd en biedt op diverse manieren de mogelijkheid om mensen met elkaar te verbinden”. Juliette heeft een bedrag van € 2500,- ontvangen en een speciale bokaal.

Drie masterprojecten 

Tijdens het seminar presenteerden masterstudenten drie projecten die ze dit jaar hebben uitgevoerd met GGzE. 

  1. Peer Support Workers, Marco Blazevic, Sigrid Schmeisser, Nicolas Neves, Guanyan Wu, Gal Yerushalmi
  2. Care & Hairdressers, Annebel Breij, Alexandra Ercoli Caller, Raphael Stodden, Laura Stachoń 
  3. Nature Beyond Language, Tino Yu

Award gemaakt door De Boei Kunst

De Planetree Design Award die winnaar Juliette Vandermosten heeft ontvangen, is gemaakt door een deelnemer van GGzE De Boei Kunst. De Boei is er voor mensen vanaf 18 jaar die tijdelijk professionele hulp nodig hebben om het leven weer op koers te brengen. Hilde Schumacher, activiteitenbegeleider bij De Boei Kunst: ”Ontwerper Willem van Hooff heeft vijf deelnemers van De Boei Kunst begeleid bij het creatieve proces. Uit hun zeven ontwerpen hebben we de winnende trofee gekozen die 27 oktober is uitgereikt als Planetree Design Award.”

Samenwerking DAE en GGzE

Van maart tot juni 2022 keken 127 masterstudenten en 13 designdocenten vanuit hun ontwerpgerichte kritische en creatieve invalshoek naar psychische problemen. Ondersteund door een team van 16 GGzE-experts volgden de studenten het dagelijkse werk van de instelling met cliënten en medewerkers en leerden van hun ervaringen, moeilijkheden en ambities.

Vanaf 2021 heeft DAE de samenwerking met GGzE vernieuwd. Om studenten van DAE te inspireren en inzichten te bieden over sociale innovatie aan cliënten en experts van GGzE, evenals het delen en uitwisselen van kennis over design en mentale gezondheid. De organisaties beogen dat er op een creatieve, baanbrekende manier naar mentale gezondheidsvraagstukken wordt gekeken. Want mentale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid.

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 1070 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail